Zprávy 2020

1.11.2020

Štěpánkovy Srdíčkové dny začínají právě teď. I VY můžete pomoci

Začátkem listopadu zahajujeme v rámci online Srdíčkových dnů tzv. Štěpánkovy Srdíčkové dny. Budeme velmi rádi, když se všichni laskaví dárci zapojí do pomoci vážně nemocným dětem i na internetu. Stačí otevřít webovou stránku www.srdickovedny.cz a zakoupit si virtuální srdíčko nebo obrázek se zvířátky za 30 Kč. V nabídce online Srdíčkových dnů jsou také virtuální obrázky „dávám srdce dětem“ za 100 Kč, 300 Kč nebo 500 Kč.

Celý listopad a prosinec budou online Srdíčkové dny patřit šestiletému Štěpánkovi.

Chlapeček žije v milující rodině se svou sestřičkou Josefínou, která se snaží svého mladšího bratříčka všechno naučit. Ale je to pro ni velmi obtížný úkol, protože jejíšstiletý bráška je prostě jiný. Do tří měsíců by to nikdo nepoznal, až později zabořoval hlavičku do podložky, když pásl koníky a choval se jinak než starší Josefínka ve stejném věku. Maminka se svěřila paní doktorce, ale ta ji uklidňovala, že všechno bude v pořádku, že kluci jsou prostě línější. Mamince se to ale vůbec nelíbilo, a tak skončila se synem na neurologii, kde provedli genetické testy. Zjistili, že mu chybí corpus callosum, tedy spojení mezi pravou a levou hemisférou. Dozvěděli se, že jejich syn bude mít problémy s pohybem, se zrakem, že ho čekají epileptické záchvaty a taky mentální retardace. Jedná se totiž o vývojovou poruchu, která je neléčitelná. Štěpánek se prý dožije maximálně třiceti let. Rodiče se ale nevzdali a začali se synem cvičit Vojtovu metodu, docházeli s ním na plavání a taky na muzikoterapii, protože Štěpánek je na hudbu velmi citlivý. Museli se vyrovnat s tím, že jejich syn ani v šesti letech nechodí, nemluví, neumí kousat a příliš neprojevuje emoce. Ale oni chtějí spíše vidět to, co umí. Zvládne třeba se přiblížit plazením. Je to pro něho velký posun. A taky si moc hezky hraje se starší sestřičkou. I když je to prozatím velmi nepravděpodobné, rodiče věří, že jejich syn jednou udělá pár kroků a třeba se mu podaří říct i několik slov. Bude k tomu zapotřebí hodně trpělivosti a taky drahé rehabilitace a nejrůznější pomůcky. V současné době se neobejde bez vozíku Zippie youngster, který zdravotní pojišťovna nehradí celý, ten jsme mu už doplatili. A taky potřebuje pravidelně rehabilitovat, ideálně aspoň třikrát ročně.

A právě s rehabilitacemi chtějí Štěpánkovi pomoci online Srdíčkové dny. Pokud se nám pro chlapečka podaří získat 105 000 Kč, může celý příští rok rehabilitovat a bude mít opět blíže ke splnění velkého přání milující rodiny. Právě rehabilitace mohou způsobit zázrak – Štěpánkův první krůček. Děkujeme všem, kteří se rozhodnou pomoci.