Zprávy 2023

11.10.2023

Příběhy dětí… pomozte malé Karolínce nebo jiným dětem.

Podívejte se na příběh malé Karolínky, která je v našich reportážích pro rok 2023.

Malé Karolínce se na svět moc nechtělo. Maminka už měla přes dva týdny po termínu porodu, proto lékaři plánovali, že porod vyvolají, ovšem právě v té chvíli začala maminka rodit spontánně. V nemocnici se lékaři nelíbily ozvičky, ani plodová voda, za dvě hodiny přišel znovu zkontrolovat ozvičky, které se zhoršovaly, ale lékař byl stále přesvědčený, že nejlepší bude přirozený porod. Nakonec přišel primář, který ihned rozhodl o císařském řezu a maminku odvezli na sál.

A tak se Karolínka konečně narodila. Sice nejprve začala plakat, ale potom utichla a zkolabovala. Při tom pokusu o přirozený porod byla dlouho bez kyslíku, a to způsobilo těžké poškození mozku. Tatínek čekal na chodbě a když ze sálu vyšla doktorka, dozvěděl se, že má holčičku, ale neví se, zda to přežije, a ještě dostal zvláštní otázku, zda tam těžce poškozené miminko nechtějí nechat, protože jde o těžký poporodní stav, kdy je naprosto nejasné, jak to dopadne. A pokud to miminko přežije, zůstane s největší pravděpodobností ležák.

A tak holčička ležela na jednotce intenzivní a resuscitační péče a bojovala o svůj život. Lékaři, ani maminka s tatínkem nevěděli, zda to zvládne. Rodiče byli zoufalí. Jejich miminko bylo napojeno na hadičkách, na dýchacích přístrojích, vůbec neotevíralo očička a maminka se už vyrovnávala s tím, že je neotevře nikdy. Jenže nakonec Karolínka očička otevřela a rodiče si svou nemocnou holčičku odvezli domů. Péče o ní byla velmi náročná, prvních deset měsíců rodiče vlastně vůbec nespali.

Karolínka dostávala léky na epilepsii, ale mamince se zdálo, že jí spíše škodí, proto požádala lékaře o jejich vysazení. A vlastně se stal zázrak. Maminka se svou holčičkou pravidelně rehabilitovala a ona se začala zlepšovat. Konečně rodiče uvěřili, že se veškeré prognózy lékařů nevyplní a že se jim Karolínka za každodenní rehabilitace, kterým se věnují především, odmění. A právě zásluhou pravidelných nejrůznějších rehabilitací dělá holčička velké pokroky.

Jenže tyto rehabilitace zdravotní pojišťovny nehradí a rodiče ročně vyjdou přibližně na 700 000 Kč. Bez neziskových organizací a laskavých lidí by Karolínce pomoci nemohli a pravděpodobně by se vyplnily velmi kruté prognózy lékařů. I proto si tato krásná holčička zaslouží naši pomoc.

Karolínce a dalším nemocným dětem můžete pomoci zasláním libovolné částky na účet 83297339/0800 s variabilním symbolem 1234 nebo můžete zaslat dárcovskou SMS ve tvaru DMS ZIVOTDETEM 30, 60 nebo 90 na číslo 87777.

(cena dárcovské SMS činí 30, 60 nebo 90 Kč, příjemce Vaší pomoci obdrží 29, 59 nebo 89 Kč).

Děkujeme všem za jakoukoliv pomoc!

Příběhy dalších dětí naleznete zde.