Zprávy 2020

4.9.2020

Online Srdíčkové dny pro Martínka

Obecně prospěšná společnost Život dětem zahájila ke svému 20. výročí od svého založení nový projekt online Srdíčkové dny. Nyní se lidé do sbírky na pomoc nemocným dětem v rámci celé ČR mohou zapojit i přímo na internetu. Stačí otevřít webovou stránku www.srdickovedny.cz a zakoupit si virtuální srdíčko nebo obrázek se zvířátky za 30 Kč. V nabídce online Srdíčkových dnů jsou také virtuální obrázky „dávám srdce dětem“ za 100 Kč, 300 Kč nebo 500 Kč. Každý měsíc lidé mohou pomoci jinému dítěti.

Zářijové Online Srdíčkové dny patří Martínkovi, který trpí cystickou fibrózou a potřebuje získat 185614 Kč na nákup přístroje SIMEOX na odlehčení dýchacích cest a zlepšení plicních funkcí.

Příběh Martínka: Martínek se narodil jako dvojče akutním císařským řezem, musel být resuscitován a napojen na plicní ventilátor. Následujících šest týdnů byl hospitalizován na jednotce intenzivní péče, protože opakovaně upadal do těžkých hypoglykemií a dostával infuze glukózy.

Po mnoha vyšetřeních sdělili lékaři rodičům chlapečkovu diagnózu – cystická fibróza, které se laicky říká nemoc slaných dětí. V následujících dnech se Martínek s rodiči a sestřičkou přesunuli do motolské nemocnice, kde se rodiče dozvěděli, jak pečovat o miminko s cystickou fibrózou.

Martínek dostával každé dvě hodiny ve dne i v noci vysokokalorickou stravu a před tím mu rodiče měřili hladinu cukru v krvi. Děti s cystickou fibrózou trpí nechutenstvím, přesto musí dodržovat vysokokalorickou dietu a před každým jídlem polykají pankreatické enzymy, aby byly schopné vůbec potravu strávit.

Protože cystická fibróza postihuje především plíce, začali rodiče s chlapečkem pětkrát denně inhalovat a poté odsávat hleny speciální odsávačkou s cévkou. V necelých třech letech u Martínka proběhla rozsáhlá plicní infekce a docházel na pravidelná přeléčení do nemocnice. Na plicích mu zůstaly nevratné změny, v sedmi letech dostal v nemocnici silný plicní zánět, proto dneska v deseti letech opakovaně podstupuje bronchoskopické čištění plic a je na trvalé antibiotické terapii. Martínek stále pětkrát denně inhaluje, třikrát denně provádí plicní rehabilitaci a užívá trvale velké množství antibiotik.

Přes jeho závažné onemocnění je Martínek velmi čilý a upovídaný kluk. Veselý, s velkou fantazií a nadáním k pohybu. Rád jezdí na kole, lyžuje, bruslí, skládá lego a pracuje na počítači a tvoří vlastní videa. Také je velmi šťastný mezi svými kamarády ve škole.
Přístroj SIMEOX Martínkovi pomůže výrazně zkvalitnit každodenní život. Rodina Martínka si však zakoupení přístroje z vlastních finančních prostředků nemůže bohužel dovolit a bude vděčná za jakoukoliv pomoc.
o.p.s. Život dětem prosí všechny laskavé lidi s dobrým srdcem, aby se do online Srdíčkových dnů na pomoc Martínkovi zapojili nebo o nich dali vědět svým blízkým, přátelům, kamarádům a známým.