Zprávy 2020

31.10.2020

Martínkovy Srdíčkové dny dnes končí. Děkujeme všem dárcům a Martínkovi přejeme vše nejlepší do dalších dnů.

Obecně prospěšná společnost Život dětem zahájila ke svému 20. výročí od svého založení nový projekt online Srdíčkové dny. Nyní se lidé do sbírky na pomoc nemocným dětem v rámci celé ČR mohou zapojit i přímo na internetu. Stačí otevřít webovou stránku www.srdickovedny.cz a zakoupit si virtuální srdíčko nebo obrázek se zvířátky za 30 Kč. V nabídce online Srdíčkových dnů jsou také virtuální obrázky „dávám srdce dětem“ za 100 Kč, 300 Kč nebo 500 Kč. Každý měsíc lidé mohou pomoci jinému dítěti.

Zářijové a říjnové Srdíčkové dny patřily Martínkovi, který trpí nevyléčitelnou nemocí cystickou fibrózou. Laicky se jí říká nemoc slaných dětí a potřeboval získat 185 614 Kč na nákup přístroje SIMEOX na odlehčení dýchacích cest a zlepšení plicních funkcí.

Cystická fibróza se projevuje opakovanými infekcemi dýchacích cest, které postupně způsobují poškození plic. Nemocní také špatně tráví potravu, protože jim nefunguje správně slinivka břišní, vylučující trávící enzymy. Léčba cystické fibrózy zahrnuje každodenní inhalace a následnou dechovou fyzioterapii. Při zhoršení zdravotního stavu je nutný pobyt v nemocnici a podávání vysokých dávek antibiotik do žíly, při zhoršeném dýchání i kyslíková terapie. Před třiceti lety se takto nemocní dožívali pouze 12 let, v současnosti je to zásluhou kvalitního zdravotnictví téměř 40 let. I proto se rodiče snaží, aby Martínkovi moderní přístroj SIMEOX co nejvíce ochránil dýchací cesty.

A máme pro Vás dobrou zprávu. Martínek zásluhou online Srdíčkových dnů a všech laskavých dárců už svůj přístroj doma má. Děkujeme všem, kteří se do pomoci Martínkovi zapojili.