Zprávy 2008

8.11.2008

Projekt Srdce pro děti opětovně pomáhal, tentokráte bráškům Péťovi a Martínkovi

Úplná hluchota! Takovou diagnózu sdělili lékaři před čtyřmi lety rodičům Kudrnovským, kteří se ptali, proč jejich syn Péťa(6let) nereaguje na zvuky. Po dvou letech se manželům Kudrnvským narodil syn Martínek. Lékaři mu dávali 75% šanci, že bude slyšet. Ale ……… Ani on bez kochleárního implantátu neslyší. Blesk a občanské sdružení Život dětem se rozhodlo pomocí projektu Srdce pro děti Péťovi a Martínkov pomoci, a to částkou ve výši 60 000,- Kč na speciální zařízení, které jim usnadní život.

 

Na to, že Péťa neslyší, přišli rodiče až v roce a půl. "Byl vnímavý, když něco spadlo, otočil se, protože cítil vibrace a viděl periferním pohledem. Toho, že něco není v pořádku,  si rodiče všimli, když ho neprobudila ani vrtačka ve vedlejším pokoji," vzpomíná maminka Jana.
•    Ve dvou letech dostal chlapeček naslouchátko. Rodiče se naučili jednotlivé znaky a situaci se přizpůsobili. "Četli jsme odbornou literaturu a tiše doufali, že pomůže drobná operace," řekl tatínek Vít.
•    Za rok se stal Petřík kandidátem na zavedení kochleárního implantátu, který umožňuje vnímání zvuku. "Byl to zásah do hlavy, který s sebou nesl velká rizika. Toto rozhodnutí rodiče dlouho odkládali, ale pak se rozhodli, že přínos je vyšší než rizika,".
•    V té době již čekali Martínka (dnes jsou mu čtyři roky). Lékaři jim dávali velkou naději na to, že chlapec bude normálně slyšet. Celých 75 procent! Jenže Martínek se narodil se stejným handicapem. U něj na to však rodiče přišli díky předchozím zkušenostem okamžitě. Také on má zavedený implantát.
•    Na chlapcích byste hluchotu skoro nepoznali. Bez větších problémů mluví, Martínek chodí do běžné mateřské školy, Péťa v září nastoupil do zelenečské základní školy, kde se mu daří. Chlapci ale musí nosit pod tričky krabičky, odkud se aparát napájí a ovládá.
•    Rodiče shromáždili 278 tisíc na lepší verzi aparátku, který sestává pouze ze závěsné sestavy. Tuto sadu dostane Péťa, Martínkovi pak koupí další potřebné doplňky. Akce Srdce pro děti, kterou Blesk letos spustil spolu s občanským sdružením Život dětem, chlapcům pomohla částkou 60 tisíc korun.

Občanské sdružení Život dětem tímto srdečně děkuje čtenářům Deníku Blesk za pomoc, díky které mají snažší život další děti, Martínek a Péťa.

 

Obrázek k článku - Kudrnovští