Zprávy 2013

26.2.2013

S loutkami v nemocnicích jsme přinesli dětem lék…

Na podporu krásného projektu „Loutky v nemocnici“, který má v České republice tradici a je velmi oblíbený u malých pacientů, kteří tráví dlouhý čas při hospitalizaci v nemocnicích, jsme darovali 50. 000 korun.

Tímto darem jsme umožnili organizátorům projektu i nadále přinášet dětem, pobývajících v nemocnicích po celé naší republice úsměv na tvář, a alespoň na chvíli jim pomohli zapomenout na jejich trápení.

Tento hezký projekt je založen na bezprostřední komunikaci s dětmi prostřednictvím loutky a odpoutání dětského pacienta od prožívané reality nemoci. Loutka se stává médiem, přes které se dá komunikovat i nonverbálně, vytváří prostor pro hru, odbourává bariéry studu a strachu, přináší smích a uvolnění. Organizátoři spolupracují s ošetřujícími lékaři, zdravotnickým personálem i rodiči, čímž se projekt stává formou arteterapie s diferencovaným přístupem k různě nemocným dětem. Sledují trendy v oblasti dramaterapie a psychosociální péče a snaží se je reflektovat při realizaci jejich návštěv i přípravě nových projektů. Přináší za dětmi do nemocnice spoustu loutek – malých i velkých, přináší pohádky a písničky, přináší možnost si hrát a povídat. Jevištěm se může stát třeba nemocniční postýlka. Není to jen obyčejné představení. Hrají s dětmi a pro děti. Děti se samy zapojují do hry: napovídají, pomáhají, vymýšlejí příběhy, hrají s loutkami a často se svěřují.

 

Takovou medicínu laskaví organizátoři dětem přinášení. A naši laskaví dárci jim ji umožnili donést, a to nás nesmírně těší.

Tento projekt je pro děti velmi přínosný a budeme ho nadále moc rádi v rámci našich možností podporovat.

obrobrobrobrobrobrobrobrobrobr