Zprávy 2012

10.7.2012

Charitativní akce Karvinské děti pomáhají pomohla veselé, ale bohužel závažně nemocné Anežce

Krásná charitativní akce Karvinské děti pomáhají pomohla Anežce, která trpí spinální svalovou dystrofií. Anežka obdržela milý a vysněný dárek, nový notebook v hodnotě 12.781,- Kč, který potřebuje k učení a současně také k zábavě :). Práce na počítači je snad jediná aktivita, kterou zvládá sama a nepotřebuje k ní asisteci. Je to pro Anežku i velká zábava, protože díky svému onemocnění nemůže sportovat, tak se jí s novým notebookem dostává adrenalinu alespoň u počítačových her.

Anežka Sztwiertniová je jedenáctiletá úplně normální holka z Dětmarovic. Jen má život již od narození trochu komplikovanější než její vrstevníci. Anežka má těžké tělesné postižení, trpí progresivní svalovou dystrofií. Její svaly jsou velmi slabé a neunesou váhu jejího těla. Je upoutána na invalidní vozík a zcela odkázána na pomoc blízkých. Nechodí, samostatně jezdí jen na elektrickém invalidním vozíku, protože na mechaničák nemá dostatek sil. Musí denně rozcvičovat své ztuhlé tělo a hlavně posilovat oslabené svaly.

Avšak… Anežka je veselá, společenská, přátelská, trpělivá. Umí se poprat se životem po svém. Velmi ráda chodí do školy, patří mezi nejlepší žáky. Je vášnivou čtenářkou.  Mezi její zájmy patří i kultura. Velmi často navštěvuje divadelní představení, miluje balet. Sama je členkou dramatického souboru Zatímnijak v Ostravě. Snaží se zapojovat do všech aktivit, ale vždy to není možné. I přes to bojuje a těší se z každého pěkného dne.

 

Poděkování maminky:

Dobrý den,

dovolte, abychom vám touto cestou poděkovali za váš dar pro Anežku – notebook s příslušenstvím.

Anežka trpí progresivní svalovou dystrofií a je celý život odkázána na invalidní vozík a pomoc blízkých.
Jediná činnost, ke které nepotřebuje asistenci, je práce na počítači. Novým krásným notebookem, který může vozit s sebou, jste Anežce udělali největší radost. Na počítači se učí, čte si, komunikuje s kamarády a samozřejmě si i hraje.

Děkujeme vám všem, kteří jste se podíleli na charitativní akci Karvinské děti pomáhají, zvláště Mgr. Wojnarovi a žákům ZŠ Mendelova. Děkujeme všem účinkujícím, sponzorům, divákům a občanskému sdružení Život dětem.

Jsme vám velmi vděčni. Těší nás, že se najdou lidé, kteří nezištně pomáhají potřebným dětem. Za to vám všem patří náš velký obdiv.

S úctou
Lenka Sztwiertniová s Anežkou a rodinou

obr