Zprávy 2012

6.6.2012

Lukáškovi pomáhá nová infúzní pumpa

Lukášek je krásný chlapeček, který se bohužel narodil se syndromem krátkého střeva. Jedná se o velmi vážnou a ojedinělou poruchu trávení, která souvisí s různým stupněm postižení střev. Převážná část z těchto dětí je odkázána na tzv. parenterální (nitrožilní) výživu. Jejich tenké střevo, které je životně důležitým orgánem, je buď krátké, nebo nefunguje tak jako u zdravých lidí. Díky tomu špatně vstřebávají živiny, vitamíny, minerály, soli a další důležité prvky potravy, které nám všem zaručují správný vývoj a růst. Aby přežili, musí být vyživováni ještě jinou cestou a to nitrožilně. Mají zavedený tzv. centrální žilní katetr (hadička, která je zavedená do žíly u srdce) jejichž prostřednictvím jim rodiče kapou infúze s výživou do srdce.

Většině z nich „jen“v noci, jako doplněk k běžné stravě, aby nebyli podvyživení a tím ohroženi na životě. Jsou bohužel i tací, kteří jsou výhradně na parenterální výživě, protože běžnou stravu jejich střeva nezvládají a ti jsou na infuzích denně 16 – 20 hodin.
Centrální žilní katetr se musí udržovat v přísných sterilních podmínkách, protože je to přímý vstup do krevního řečiště a vždy hrozí riziko tzv. sepse, což je vlastně otrava krve. Když nejsou okamžitě podána antibiotika, pacientovi hrozí smrt.

Jsme moc a moc rádi, že jsme mohli Lukáškovi z výtěžku benefičního večera Srdce pro děti pomoci a infúzní pumpu v hodnotě téměř 47.000 korun zakoupit.

 

Milé poděkování maminky, které nás velmi potěšilo:

Dobrý den,
Chtěli bychom Vám s Lukáškem moc poděkovat za Vaši podporu a novou infuzní pumpu, bez které se, zatím, Lukášek neobejde.
Vážíme si všech lidí ochotných pomoci druhým a také všech „nadšenců“, bez kterých by podobné dobročinné akce nebyly. A děkujeme i všem ze sdružení, kteří  nám věnovali svůj čas (a bezbřehou trpělivost paní Strnadové 🙂 ) a úsilí, bez kterého by k nám nová pumpa nedorazila.
A my teď máme život zas o jeden krůček jednodušší a veselejší.
Moc a moc děkujeme a přejeme do další práce hodně sil. Petra, Petr, Vojta a  Lukášek Farníkovi, Prostřední Bečva

obr