Zprávy 2011

30.6.2011

Karvinské děti pomohly malé Elince

Děti ze základní školy Mendelova v Karviné se rozhodly u příležitosti Dne dětí pomoci svým kamarádům, kterým osud nenadělil plné zdraví, jako většině dětí. Spolu s dětmi z 15 dalších škol z Karviné a okolí připravily krásnou akci „Karvinské děti pomáhají“, kterou organizačně zajišťoval Mgr. Pavel Wojnar, zástupce ředitele Základní školy Mendelova spolu s o.s. Život dětem, organizátorem veřejné sbírky.

Celá akce byla zaměřena na dva cíle – učit děti „mimo školní lavice“ dívat se kolem sebe, nebýt lhostejným a podílet se na něčem užitečném a pomoc 6 leté Elince a 13 letému Petrovi z Karviné.

31. května proběhlo ve velkém sále MěDK v Karviné krásné odpoledne plné zábavy a zajímavých vystoupení dětí ze zapojených škol, kterým diváky provedla úžasná moderátorská dvojice – čtvrťačka Hanka Seberová a šesťák Ondřej Franek.

Díky této krásné akci Karvinských dětí se podařilo získat celkem 38 034 Kč. Část výtěžku již směřovala k šestileté Elince na doplatek vozíčku ve výši 6 995 Kč.

Proč se děti rozhodly pomoci právě Elince?

Elinka se narodila zcela nečekaně 20.12.2004 ve 28.týdnu těhotenství, které do té chvíle probíhalo zcela bez komplikací. Při narození vážila 1220 g a měřila 37 cm. Byla umístěna do inkubátoru, napojena na dýchací přístroje a spoustu dalších hadiček.
První dny bojovala o život a lékaři rodičům nedávali moc naděje, protože Elinka měla krvácení do mozku a prognóza u takto zasaženého mozku nebyla moc dobrá. V podstatě je připravovali na to, že Elinka bude jen ležet, nic nebude vnímat a diagnostikovali jí těžkou formu dětské mozkové obrny.
V únoru Elinka prodělal operaci hlavy, kdy jí lékaři museli zavést shunt (stroječek, který jí odvádí mozkomíšní mok). Po operaci se Elinka začala pomalu zotavovat a přibírat na váze a koncem března ji konečně pustili domů. Ještě v nemocnici začala Elinka cvičit 4x denně podle Vojtovy metody, tuto metodu musela zvládnout i maminka a pokračovat ve cvičení 4x denně i doma.
Elinka dělala malinké pokroky a rodiče se učili žít s jejím postižením a se vším, co s tím souvisí. Jezdili na různé rehabilitační pobyty, do lázní, k různým lékařům a snažili se udělat vše pro zmírnění Elinčina postižení.

V lednu 2008 začala navštěvovat Dětský rehabilitační stacionář v Ostravě, kde v rámci jejího dopoledního pobytu rehabilituje, pracuje s paní učitelkou, s ergoterapeutkou, s logopedkou, s psycholožkou a samozřejmě si hraje s ostatními dětmi.
V listopadu 2008 se narodila Emička a Elinka získala ve své sestřičce skvělého parťáka. Je až dojemné sledovat jakým způsobem spolu komunikují a vzájemně si prokazují lásku. Elinka se umí přetočit na bříško, ale nesedí, neleze a mentálně je na úrovni zhruba dvouletého dítěte. Má hrozně ráda zvířata a děti a strašně touží dělat všechno co dělají děti kolem ní.

Rodiče se snaží Elinku co nejvíce zapojovat do běžného života, ale ne všechno je možné. Elinka jim všechno vynahrazuje svou milou, usměvavou, klidnou a trpělivou povahou. Jediné co si pro Elinku v jejím těžkém životě přejí je, aby byla co nejvíce šťastná.
V současné době by Elinka potřebovala doplatit mechanický vozík, na který zdravotní pojišťovna přispívá pouze částečně. Doplatek činí 6 922 Kč.

 

Všem laskavým lidem, kteří se do této krásné akce „Karvinské děti pomáhají“ zapojili, srdečně děkují děti z ZŠ Borovského, ZŠ Cihelní, ZŠ Družba, ZŠ Majakovského, ZŠ Mendelova, ZŠ s polským jazykem vyučovacím, ZŠ Prameny, ZŠ Slovenská, ZŠ U Studny, ZŠ U Lesa, SŠ, ZŠ a MŠ Karviná, p.o., MŠ a ZŠ Stonava s polským jazykem vyučovacím, ZŠ Petrovice, Dětského domova Srdce, KSVČ Juventus, TŠ Nicola`s Dance Unico, o.s. Život dětem, Elinka a Petr.

obrobrobr