Zprávy 2011

15.3.2011

Dvouletý Tomášek má pomůcky za 300 000 korun

Nechodí, nemluví a přijímat potravu může jen díky speciální pumpě. Tak těžce je postižen Tomášek Feitl (2) ze Sokolova, který se narodil bez jícnu. Chlapeček má z bříška vyveden umělý vývod. Občanské sdružení Život dětem s deníkem Blesk darovalo rodině Tomáška sterilní zdravotní materiál za 300 tisíc korun, jehož se při chlapcově ošetřování spotřebuje velké množství. To především díky  čtenářům deníku Blesk, kteří přispívají do projektu Srdce pro děti!

Malý Tomášek má za sebou šest těžkých operací. „Syn může pozřít pouze tekutou stravu, kterou mu přes speciální pumpu dávkuji přímo do tenkého střeva,“ popsala maminka Lenka Feitlová (32).

Vývod z bříška se musí několikrát denně dezinfikovat. I přes neustálé čištění se snadno zanítí. „Sterilní materiál a dezinfekční prostředky velmi rychle spotřebujeme. Navíc jsou tyto věci hodně drahé, a ne každý lékař je ochotný mi materiál předepisovat,“ postěžovala si maminka.

Problémy má Tomášek i s dýcháním. Nedávno mu lékaři do průdušnice zavedli kanylu, přes kterou dýchá. Kvůli tomu nemluví a jen chrčí. „Kanyla na dýchání mu ale zachránila život. Předtím denně kolaboval a já ho musela oživovat. Chrčení je sice jediný zvuk, který vydává, ale i za to jsem vděčná,“ svěřila se Feitlová.

 

Projekt Srdce pro děti, na kterém spolupracuje deník Blesk s občanským sdružením Život dětem, se proto rozhodl Tomáškovi darovat na několik měsíců velmi důležitý zdravotní materiál v hodnotě 300 tisíc korun.

„Dostali jsme injekční stříkačky, obvazy, výživu, pleny, ubrousky a jako bonus i tříkolku a oblečení. Jsem za tyto věci velmi vděčná a moc všem děkuji,“ dodala se slzami v očích maminka.

Občanské sdružení Život dětem srdečně děkuje všem laskavým čtenářům deníku Blesk a dalším laskavým donátorům, kteří přispěli k pomoci těžce nemocnému Tomáškovi, který se neobejde bez 24 hodinové intenzivní péče maminky – samoživitelky.

 

obrobrobrobr