Zprávy 2011

22.2.2011

Pomáháme Sárince, která je v sedmi letech na úrovni kojence …

Narodila se jako naprosto zdravá holčička, ale v šesti měsících se její vývoj najednou zastavil. Dnes sedmiletá Sára nechodí, nemluví a je na úrovní půlročního kojence. Matka zoufale shání finanční prostředky na speciální kočárek, který by její dceři výrazně pomohl.  Deník Blesk s o.s. Život dětem proto dívenku zařadil do projektu Srdce pro děti.

Sára Prachová z Lysé nad Labem na Nymbursku se narodila v roce 2003 jako donošené děťátko a porod proběhl bez nejmenších komplikací. Její matku by v tu chvíli ani ve snu nenapadlo, že o několik měsíců později přijde krutá rána. „Když bylo Sáře půl roku, měla epileptický záchvat. Upadla do bezvědomí a dostala křeče do celého tělíčka,“ vyprávěla maminka holčičky Stanislava Prachová.

Rodiče dcerku odvezli do mladoboleslavské nemocnice. Tam ji dostali z nejhoršího, ale přišel další silný záchvat, takže ji sanita okamžitě vezla do nemocnice v Praze-Motole. „Doktoři po mnoha vyšetřeních zjistili nejen to, že má epilepsii, ale že se Sára navíc zastavila ve vývoji. Normálně roste, ale po mentální stránce je na úrovni půlročního dítěte,“ řekla její maminka. S dcerou jezdí na pravidelná vyšetření celého organismu, ale zdravotní stav Sáry se nijak nelepší. Do dnešního dne u ní prý lékaři neznají přesnou diagnózu.

Protože holčička každý den s maminkou jezdí na procházky nebo po úřadech, je pro ni naprostou nutností speciální kočárek. Ten starý dosluhuje, Sára už v něm vůbec nesedí zdravě a je nutné ji pokaždé do něj složitě fixovat. Potřebuje proto kočárek se speciálními opěrkami, který je navíc polohovací. Stojí ale desítky tisíc korun, které Stanislava Prachová nemá. Po rozvodu se totiž jako samoživitelka stará o dvě děti.

 

„Díky obrovské snaze pana doktora, který Sárinku léčí, dostaneme 40 tisíc korun od zdravotní pojišťovny a o zbylých 28 630,- Kč bude uhrazeno z finančních prostředků projektu Srdce pro děti, na který přispívají převážně čtenáři deníku Blesk. Sárince nový kočárek velmi pomůže. Bude schopná daleko lepší mobility, než doposud,“ říká maminka.

Občanské sdružení Život dětem srdečně děkuje čtenářům deníku Blesk za laskavou pomoc nemocné Sárince.

obrobrobrobr