Zprávy 2010

8.9.2010

Sedmiletý Ondrášek dostane speciální počítač

Je to téměř neuvěřitelné! Malého Ondřeje Kovaříka (7) z Mohelna na Třebíčsku od narození trápí vrozená vývojová vada pravého předloktí. Deformovaná ručička malého chlapce je zakončena pouze dvěma prsty, ostatní zcela chybějí. Přesto v jeho lékařské zprávě je uvedeno šokující sdělení. Ondřej je totiž se svým trvalým postižením podle lékařů bez zjevných vad.
Deník Blesk a o.s. Život dětem Ondráškovi zajišťuje v rámci projektu Srdce pro děti speciální počítač, který bude moci dobře ovládat. A také dohlédne na to, aby lékaři posoudili jeho zdravotní stav řádně.

Mamince Marii došla trpělivost! Poté, co se v protokolu z preventivní lékařské prohlídky v Ondřejových sedmi letech před časem objevilo v kolonce tělesná výchova – bez omezení, obrátila se o pomoc na redakci Blesku. „Před čtyřmi roky, ještě když jsme žili v Brně, jsem pro Ondřeje žádala prostřednictvím dětské lékařky uznání jeho trvalého postižení. Dodnes jsme nedostali odpověď,“ zoufá si maminka.

O budoucím postižení svého syna se mladá maminka dozvěděla už v těhotenství. Lékaři jí tehdy nabídli potrat. Odmítla a za život syna bojovala! Ondřeje nyní nutí deformovanou ručičku používat jako zdravou. Trénují uchopování drobných věcí. Ač pravák, naučil se ve škole psát levou rukou. „Tkaničku u bot si nezašněruje, ale jinak se svým handicapem bojuje. S kluky ze sousedství běhá po ulici. Je to lump jako každý jiný kluk,“ svěřila se Blesku maminka Marie.
Ondřej touží jezdit na kole jako ostatní jeho kamarádi. „Ale kdybych si měl vybrat, chtěl bych raději svůj vlastní počítač,“ prozradil své přání malý Ondřej. Ve škole se učí na jedničky. Baví ho matematika a vše, co souvisí s technikou. Doma je schopen rozebrat televizor, aby se podíval, jak to uvnitř funguje.

 

Deník Blesk o vyjádření požádal Ondrovu dětskou lékařku Zdeňku Soukupovou. Ta nejprve odmítla, že by pochybila ve vypracování posudku. „Může přece běhat jako ostatní,“ ohradila se lékařka. Běh je asi to jediné, co v tělocviku chlapec může dělat. Šplh, cvičení na nářadí či míčové hry jsou pro Ondřeje zcela zapovězeny. „Nakonec nám paní doktorka ochotně pomohla s formuláři pro posudkové lékaře,“ raduje se už nyní Ondřejova maminka.

obrobrobrobr