Zprávy 2010

19.8.2010

Softbalový klub Joudrs Praha, organizátor Mistrovství Evropy žen do 22 let v softballu, věnoval 7. 045 Kč na nákup speciálního chodítka pro 5 letého Šimonka Chodura.

V týdnu od 2. do 7. srpna proběhlo v Praze ve Svoboda Parku – softballovém stánku SK Joudrs Praha Mistrovství Evropy žen do 22 let v softballu, které bylo korunováno zlatými medailemi pro české reprezentantky, kterým tímto k získání titulu srdečně gratulujeme! :o)

Velice nás potěšila nabídka pomoci od organizátorů ME, konkrétně slečny Evy Rendlové, pro malého Šimonka Chodura, který trpí závažnou formou dětské epilepsie – Westovým syndromem. Šimonek ve svých 5 letech sám sedí, nemluví, nenají se, nenapije, nechodí… Aby se Šimonek mohl pohybovat sám, potřebuje speciální chodítko, jehož pořizovací cena je 30 500 Kč, pojišťovna se podílí úhradou 7 000 Kč.

Získaná částka 7 045 Kč bude použita na částečnou úhradu tohoto speciálního chodítka. Finanční prostředky byly částkou 2 040 Kč získány prodejem drobných předmětů s logem o.s. Život dětem, částka 5 005 Kč byla darována do sbírkové kasičky.

České reprezentantky, nové mistryně Evropy navíc Šimonkovi darovaly jednu ze svých zlatých medailí a plakát podepsaný všemi nejlepšími softballistkami Evropy do 22 let. Tento mimořádný dárek potěšil malého Šimonka i celou jeho rodinu :o)

Srdečně děkujeme SK Jaoudrs Praha i všem účastníkům tohoto mistrovství za pomoc, které si vážíme stejně jako manželé Chodurovi, kteří nás žádali o pomoc.

Přečtěte si dopis rodičů:

Naše druhé dítě Šimonek se narodil 1. 9. 2005 koncem pánevním. První dva měsíce byl šťastné miminko a my také. Jenže potom nám začal Šimonek škubat nožičkou a ručičkou. Po návštěvě dětského lékaře nám bylo řečeno, že to nic není. Týden na to se záškuby začaly zhoršovat a tak nás tedy pediatr na naše přání poslal na neurologii. Následovalo EEG, po kterém nám neuroložka oznámila, že to na epilepsii nevypadá a že máme přijít za měsíc. Šimonek své první Vánoce prožil v záchvatech a my ve velkém strachu. Přestal pást koníčky, žádný úsměv na jeho tvářičce, hračky ho úplně přestaly zajímat. Při kontrole u neuroložky dostal Šimonek silný záchvat a skončil na JIP, následoval převoz do Fakultní nemocnice v Ostravě, kde mu byl zjištěný Westův syndrom (nejzávažnější forma dětské epilepsie). Bylo nám sděleno, že Šimonek bude mentálně i tělesně postižený!! Byl to šok!!

Nikdo nám neřekl důvod této diagnózy. Magnetická rezonance, genetické vyšetření vše bylo v pořádku. Šimonek dostal řady antiepileptik, ovšem bez nějakého zlepšení. Stav chlapečka byl velmi špatný, jen ležel v postýlce, na nic nereagoval a byl jako hadrová panenka. Po nasazení kortikoidů se záchvaty trošku zmírnily a my jsme na jaře konečně jeli domů. Šimon začal rehabilitace Vojtovou metodou, Bobath koncept a jeho vývoj šel pomaloučku dopředu, ale každý záchvat ho zase vrátil zpět.

 

V roce a půl podstoupil měsíční hormonální léčbu v Thomayerově nemocnici v Praze, která byla úspěšná!! Šimonek byl rok bez záchvatů, během kterého jsme pilně cvičili Bobatha. Jeho psychický vývoj se zlepšoval a byl opět šťastný chlapeček. Ve třech letech začal sám sedět. Záchvaty začaly opět zlobit, jsou slabší, ale hlavně ho nebrzdí ve vývoji. Nyní má Šimon 4 roky, velmi se snaží jít psychicky i fyzicky dopředu. Šimonek nemluví, sám se nenapije ani nenají, je celkově odkázaný na celodenní péči. Díky kvalitní rehabilitaci začal nacvičovat chůzi, která Šimonka nesmírně baví. Vzhledem k tomu, že není schopen samostatné chůze, nám rehabilitační lékařka doporučila chodítko, které mu umožní každodenní nácvik chůze. Bohužel jediným zdrojem příjmu rodiny je výdělek tatínka. Maminka je doma a pečuje o Šimonka. Kompenzační pomůcky pro Šimonka jsou finančně náročné a pojišťovny bohužel platí malou část. Chodítko, vhodné pro Šimonka je od firmy Otto Bock a vyjde na 30 500 Kč, pojišťovna se podílí úhradou 7 000 Kč a doplatek, na který nám nezbývají finance činí 23 500 Kč. Budeme moc vděčni za každý příspěvek.

Jiří a Pavlína Chodurovi
Jakubčovice nad Odrou

obrobrobrobrobrobr