Zprávy 2010

14.7.2010

Pětiletá Eliška už nemusí chodit po rukou má nový invalidní vozíček

Děvčátku, kterému chybí celá spodní část páteře, se splnil další sen. Eliška Bočanová (5) z Bohumína má konečně svůj vlastní speciální vozíček. Blesk s občanským sdružením Život dětem jí ho nadělil v rámci projektu Srdce pro děti, aby se už na svět mohla konečně dívat zpříma. Díky němu se těžce postižené dívence otevřel nový svět.

Protože se postižená Eliška nemůže vzpřímit, vozila ji maminka doposud v kočárku nebo dívenka chodila po rukou pomocí jakýchsi kopýtek: Stavební kostičky si podkládala pod dlaně. Vozíček teď Elišce umožňuje lepší pohyb a zároveň i pohled na svět vzpříma.

Vozíček na míru

Odlehčený mechanický vozík jí doporučili lékaři motolské nemocnice, kde se zásluhou projektu Srdce pro děti podrobila kompletnímu vyšetření. Lékaři se shodli, že operace u tak vážného defektu zatím není možná. Proto dostala mechanický vozíček Otto Bock za 55 732 korun zhotovený na míru.

Eliška má ve svých pěti letech jen 12 kg a měří 97 cm. „Hned jej uměla sama ovládat a už během první projížďky venku se jí zvedlo sebevědomí, protože začala být soběstačná. Jsem opravdu nadšená,“ děkovala Blesku a hlavně jeho čtenářům maminka Božena Wijová.

Nové možnosti

Nadšením jásala i Eliška, které se z vozíku otevřel nový svět. „Dokážu už sama přivolat výtah a také do něj vjet,“ povídala s úsměvem. Nejvíc ji prý baví, že si díky vozíčku sama dokáže vzít z lednice a spíže dobroty, na které má zrovna chuť, a už nemusí volat maminku.

Příběh Elišky Bočanové, která se narodila jen s částí páteře, sledují čtenáři Blesku už více než rok. V březnu ke svým pátým narozeninám i za jejich pomoci v rámci projektu Srdce pro děti dostala nový speciálně upravený pokojíček, v němž si může lépe než dříve hrát, malovat i spát. Zásluhou bezbariérových přístupů se i do ostatních pokojů Eliška dostane na vozíčku už všude sama.

 

 

Malé bojovnici chybí 15 cm páteře

Eliška se jako jediná v Česku a asi dvacátá na světě narodila bez spodní části páteře. Chybí jí 15 centimetrů. Nemá dva obratle, kostrč, stydké ani křížové kosti a má i kyčle mimo kloubní jamky.
Kvůli tomu se nedokáže vzpřímit. Podle lékařů není operace zatím možná a dívka ani neměla nikdy sedět, chodit ani se hýbat. Obrovská vůle a zvídavost ale přiměla malou bojovnici pohybovat se po rukou. Lékařům tak doslova vytřela zrak.

Občanské sdružení Život dětem tímto srdečně děkuje laskavým čtenářům deníku Blesk, kteří postižené Elišce v rámci projektu Srdce pro děti pomohli.

obrobr