Zprávy 2010

24.5.2010

Pětiletý Románek Šavara má nový zdravotní kočárek

Pětiletý Románek je nevidomý, po prodělané mozkové obrně ležící, epileptik a jeho mentální vývoj se zastavil na úrovni šesti měsíců. Narodil se předčasně ve 26. týdnu těhotenství jako první z dvojčat s váhou pouhých 710 g. Jeho sestřička Nikol, bohužel, ve třech měsících zemřela. Po roce se Šavarovým narodila, naštěstí zdravá, dcera Julie, která dodává rodině sílu, optimismus a naději.

Dnes i po prodělané operaci neprůchodnosti střeva má Románek velké problémy s příjmem potravy (veškerá potrava musí být drcena na kaši) a nyní váží necelých 12 kg.
Románek byl uznán posudkovým lékařem z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu osobou dlouhodobě těžce zdravotně postiženou (míra postižení 80 – 100%). Románkův zdravotní stav je trvalý.

Když Románek vyrost z klasických dětských kočárků, pořídili mu rodiče kočárek speciální, aby mohli společně nadále vykonávat procházky po okolí Halenkovic, podniknout mnoho výletů a v neposlední řadě využívat kočárek v Jánských Lázních, které s Románkem každoročně navštěvují.

Bohužel, s přibývajícím věkem a váhou začal být tento kočárek Románkovi těsný. Po třech letech jeho užívání Románkovi vznikl nárok u VZP na částečnou úhradu kočárku nového. Celková cena skládacího rehabilitačního kočárku TOM 5 Streeter, který byl pro Románka speciálně vyroben, činila 56.666 Kč, pojišťovna hradila částku 21.000 Kč, zaměstnavatel pana Šavary, společnost Barum Continental, poskytl 8.000 Kč. Bylo třeba získat ještě 27.666 Kč.

Díky projektu „Žena-in.cz pro Život dětem“ bylo na sbírkovém účtu o.s. Život dětem pod variabilním symbolem 2323 shromážděno celkem 32.705 Kč. Na úhradu kočárku pro Románka bylo použito 27.666 Kč, částka 5.039 Kč bude poskytnuta dalšímu podobně postiženému dítěti, jehož příběh bude zveřejněn na www.zena-in.cz.

Poděkování patří redakci magazínu Žena-in.cz, která darovala částku 10.000 Kč a dále těmto čtenářkám a čtenářům magazínu, díky kterým je nyní Románkův život a život celé jeho milující rodiny o mnoho bohatší: Jindřiška Lautnerová, Jarmila Šlegrová, Eva Rybáková, Olga M. Bednarikova, Petr Kesl, Pavlína Mikulikova, Monika Lněníčková, Dana Kratochvílová, Ph.D. Lenka Juklová, Růžena Hreníčková, Lenka Hudrhaltová, Alena Kolaříková, Petra Bradáčová, Eva Kočí, Anna Kyselková, Eva Procházková, Pavla Grackova, Ing. Martina Škárová, Markéta Černá, Zuzana Vyhnálková, Jana Tomečková, Roman Juřička, Lenka Burdová, Jiřina Říhová, Eva Klabačková.

Všem ještě jednou srdečně a s úctou děkujeme a Románkovi a celé jeho rodině přejeme mnoho krásných výletů a zážitků, které si nyní v novém kočárku může dopřát.

 

Poděkování rodičů:

 

Jsme rodiče čtyřletého mentálně, smyslově a tělesně postiženého syna Románka. Románek je nevidomý, po prodělané mozkové obrně ležící, epileptik a jeho mentální vývoj se zastavil na úrovni šesti měsíců. Narodil se předčasně v říjnu 2004 ve 26 týdnu těhotenství jako první z dvojčat s váhou pouhých 710 g. Jeho sestřička Nikol bohužel ve třech měsících zemřela. Dnes i po prodělané operaci neprůchodnosti střeva má velké problémy s příjmem potravy a nyní váží necelých patnáct kilogramů.

Touto cestou by jsme chtěli velmi poděkovat všem hodným lidem kteří Románkovi finančním darem přispěli na zakoupení nového rehabilitačního kočárku Tom 5 Streeter.

Ale teď už necháme „hovořit“ Románka:
„jsem ve svém novém kočárku velmi spokojený. Při procházkách do blízkého lesa poslouchám velmi rád zvuky zvířátek, hlavně zpívání ptáčků, no a potom někdy ptáčci poslouchají moje chrápání. Ony ty procházky bývají někdy únavné :-).
Když mám dobrou náladu tak mi maminka nebo tatínek nechají osahat a přivonět ke kytičkám. Také si sebou beru na procházky hračky-  malinké pískátko, kočičku na ruku a nejraději mám velkého koníka na kterém se dá dokonce ležet.
Kdyby tolik pořád nepršelo tak jsme mohli jet se sestřičkou Julinkou na výlet do Podzámecké zahrady v Kroměříži, nebo do ZOO Lešná ve Zlíně, tam to mám totiž velmi rád–těch zvuků…
Maminka mě říkala, že zase pojedu do lázní tak se těším jak budu dělat šviháka lázeňského ve svém novém kočárku.“

Jak vidíte Vaše finanční dary  Nadaci Život dětem velmi pomáhají…

Děkujeme Petra a Roman

obrobrobrobrobrobr