Zprávy 2010

2.5.2010

Šimonek dostal cyklovozíček na výlety s rodinou

Šimonek se narodil 1. 9. 2005 koncem pánevním. První dva měsíce byl šťastné miminko a  rodiče také. Jenže potom začal škubat nožičkou a ručičkou. Po návštěvě dětského lékaře bylo rodičům řečeno, že to nic není. Týden na to se záškuby začaly zhoršovat a tak Šimonka tedy pediatr poslal na neurologii. Následovalo EEG, po kterém rodičům neuroložka oznámila, že to na epilepsii nevypadá. Šimonek své první Vánoce prožil v záchvatech a rodina ve velkém strachu.  Přestal pást koníčky, žádný úsměv na jeho tvářičce, hračky ho úplně přestaly zajímat. Při kontrole u neuroložky dostal Šimonek silný záchvat a skončil na JIP, následoval převoz do Fakultní nemocnice v Ostravě, kde mu byl zjištěný Westův syndrom (nejzávažnější forma dětské epilepsie). Rodičům bylo sděleno, že Šimonek bude mentálně i tělesně postižený! Byl to šok! Nikdo rodině neřekl důvod této diagnózy. Magnetická rezonance, genetické vyšetření vše bylo v pořádku. Šimonek dostal řady antiepileptik, ovšem bez nějakého zlepšení. Stav chlapečka byl velmi špatný, jen ležel v postýlce, na nic nereagoval a byl jako hadrová panenka. Po nasazení kortikoidů se záchvaty trošku zmírnily a na jaře byl Šimonek konečně doma. Šimon začal rehabilitace Vojtovou metodou, Bobath koncept a jeho vývoj šel pomaloučku dopředu, ale každý záchvat ho zase vrátil zpět. V roce a půl podstoupil měsíční hormonální léčbu v Thomayerově nemocnici v Praze, která byla úspěšná! Šimonek byl rok bez záchvatů, během kterého pilně cvičil Bobatha. Jeho psychický vývoj se zlepšoval a byl opět šťastný chlapeček. Ve třech letech začal sám sedět. Záchvaty začaly opět zlobit, jsou slabší, ale hlavně ho nebrzdí ve vývoji. Nyní má Šimon 4 roky, velmi se snaží jít psychicky i fyzicky dopředu. Chlapeček nemluví, sám se nenapije ani nenají, je celkově odkázaný na celodenní péči. Jediným zdrojem příjmu rodiny je výdělek tatínka. Maminka je doma a pečuje o Šimonka. Kompenzační pomůcky pro Šimonka jsou finančně náročné a pojišťovny bohužel platí malou část.

 

Pořizovací cena cyklovozíčku Kozlík Handi Turist činí 26 190 Kč. Z této částky poskytl Sociální odbor Městského úřadu v Odrách poloviční částku a naše občanské sdružení Život dětem přispělo Šimonkovi na cyklovozíček 13 095 Kč.

Šimonek se nyní účastní výletů se svojí rodinou, poznává tak okolí, přírodu a je ve vozíčku náramně spokojený.

Děkovný dopis rodičů:
Vážená paní Strnadová,
chtěli bychom Vám touto cestou poděkovat za finanční dar, díky kterému jsme mohli našemu Šimonkovi pořídit cyklovozík Benecykl Kozlík Handi Turist.
Velmi si vážíme Vaší velké pomoci.

obrobr