Zprávy 2010

13.3.2010

Prokůpek dostal krásný dárek – speciální multifunkční židličku

Prokůpek má velké hnědé oči, rád se směje, dobře se učí… Ale bez pomoci ostatních se neobejde! Když se narodil, vážil jen 1100 gramů, na svět přišel předčasně – ve 26. týdnu. A to bylo i jedním z důvodů, proč ho postihla spastická dětská mozková obrna.

Ta zapříčinila nehybnost končetin. Chlapci i rodičům proto udělal velkou radost dar od deníku Blesk a o.s. Život dětem. V rámci projektu Srdce pro děti chlapec dostal speciální multifunkční jezdící židličku za 60 tisíc korun!

Po narození strávil 2,5 měsíce v inkubátoru v brněnské nemocnici. Následovalo tvrdé cvičení Vojtovou metodou, plavání, jízda na koni. Od tří let Prokůpek jezdí do lázní. Jeho duševní vývoj pokračuje, dobře se učí. Ale pohybově je na úrovni půlročního dítěte. Nesedí, dokáže se jen plazit, přetočit a opřít se o loket jedné ruky. „Poctivě léta cvičí, aby dával tělo do pořádku. Na druhé straně si vše kazil špatným sezením. Jedinou nadějí byla židlička Panda. Ale pro nás byla finančně zcela nedostupná,“ řekla Blesku maminka Vlaďka (44). „Je naprosto skvělá. Sedí se mi v ní moc dobře. Jen ta cena… Místo 60 tisíc by mohla stát tak 30,“ mudroval chlapec.

Rodina si židličku nemohla dovolit

Pospíšilovi mají ještě další tři děti (13, 22 a 23). Rodina žila loni ve stresu, otec se bál, zda nepřijde o práci. Firma, kde pracuje, totiž řadu lidí propouštěla. „Moc si proto dárku vážíme. Nedovedete si představit, jak mně coby matce dělá dobře, když vidím, jak se synovi dobře sedí a tělo nemá zhroucené,“ pokračovala. „Pro něj má správné sezení mimořádný význam. Nyní se dokáže soustředit jen na činnost, kterou dělá. Když seděl na vozíku nebo obyčejné židli, tak vynaložil velkou energii, aby se na ní udržel. Tělo má rozkolísaný pohyb,“ vysvětluje maminka. „Oceňuji snadnou manipulaci a zcela mě uchvátila konstrukce židličky. Spastické děti se vypínají. Opěrka kopíruje jejich pohyb dozadu a zase se s pohybem vrací do původní polohy,“ poukázala. „Prokop má pevně opřené nohy. Polohu směřují a udržují zarážky pro každou nohu zvlášť, takže je má zafixované ve správné poloze.“

Navíc přídavná deska nahrazuje stoleček. „Syn se může sám najíst, využívá ho k učení, hraje na něm třeba karty. Na zemi to bylo problematické,“ upozornila maminka.

Ve škole je jedničkář

Prokůpek je sice nepohyblivý, ale jinak šikovný. Navštěvuje třetí třídu základní školy s ostatními dětmi. Úlevy nemá, učivo totiž zvládá. U pracovních úkolů je ale pomalejší. K dispozici proto má asistentku. „Měl jsem jedničky a dvojky. Do písanky píšu hůlkovým písmem. Dost využívám i notebook. S ním mi to jde ve škole rychleji. A doma na něm hraju hry,“ chlubil se Prokůpek, který je společenský, a proto ho mají spolužáci rádi. „Pomáhají mi. Mám hodně kamarádů,“ usmál se spokojeně v nové židličce.

 

 

Dětská mozková obrna (DMO)

Představuje skupinu chronických onemocnění, která jsou charakteristická poruchou centrální kontroly hybnosti. Dochází ke špatnému vývoji nebo poškození motorických (hybných) oblastí mozku. To má za následek nedostatečnou kontrolu hybnosti a vadné držení trupu a končetin. Spastická forma se vyznačuje ztuhlostí svalů. Jde o nevyléčitelné onemocnění.

obrobrobrobr