Zprávy 2010

12.3.2010

Nikolka dostala nové koupací lehátko

Nikolka se narodila předčasně ve 26 týdnu těhotenství jako jedna z dvojčátek. Nikolce dva dny po porodu lékaři zjistili krvácení do mozku, byly zasaženy obě mozkové komory. Diagnóza byla nemilosrdná – hydrocefalus, dětská mozková obrna – spastická triparéza, strabismus a nystagmus (oční vada). Má 2x operovanou hlavičku. Při druhé operaci jí lékaři voperovali VP-shunt, který jí odvádí mozkomíšní mok do dutiny břišní.

Rodiče malé Nikolky doufali, že vše bude v pořádku. Postupně se však objevovaly viditelné rozdíly mezi Nikolkou a její sestřičkou Adélkou. Nikolka dlouho nedokázala spojit ručičky, přitom normálně se vyvíjející miminko to dokáže v osmi týdnech. V poloze na zádech mívá nožičky natažené a propnuté, výjimečně se jí podaří nožičky zvednout a pokrčit nebo s nimi kopat. Problém je i s jídlem. Jí jen mixovanou stravu a problémy jsou i s pitím. Zřejmě nepociťuje žízeň, takže veškeré tekutiny jí musí rodiče nutit. Nyní je Nikolce 27 měsíců, dokáže se přetočit ze zad na bříško a snaží se plazit, více používá ruce než nohy, zatímco její sestřička Adélka vesele poskakuje okolo. Veškerý pohyb Nikolky je doslova vydřený Vojtovou metodou, kterou holčička cvičí 4x denně.

I na úkor těžkého startu do života, je Nikolka velká šikulka a bojovnice. Vnímá rodinu i okolí, dokáže udělat pá pá, paci paci, indiána, ne ne ne, ukáže jaká je nešika, říká ham a Áda.

Nikolka nedokáže sedět a rodiče ji donedávna koupali ve vaničce pro miminka, ze které ale vyrostla. Koupání ve velké vaně bez kvalitního lehátka je již nezbytná a bohužel tato pomůcka není hrazená ze zdravotního pojištění. Lehátko je navíc možné využít i při návštěvě bazénů, kde se téměř nepočítá s tím, že ho navštíví postižený – není tam prostor na přebalení či převlečení handicapovaného. Lehátko dále bude využito jako skladné a lehce převozitelné polohovací zařízení při kratších návštěvách prarodičů nebo přátel, aby Nikolka nemusela ležet pouze na dece někde stranou, ale byla rovnocenným partnerem v rodinném kruhu.

Naše občanské sdružení Život dětem zakoupilo holčičce koupací lehátko za 19 400 Kč a Nikolka je v něm náramně spokojená.

 

 

Děkovný dopis od maminky:

Chtěla bych Vám jménem celé naší rodiny poděkovat za finanční pomoc při pořízení terapeutického koupacího lehátka SIBA pro naši dcerku Nikolku Hořejší. Jsem hrozně ráda, že v dnešní uspěchané době se najdou lidé a instituce, kterým záleží na osudu takovýchto dětiček a jsou jim ochotny a schopny pomoci.
Věřte mi, že není větší bolesti, než dojít k poznání, že vlastní dítě se nebude vyvíjet tak, jak jsme očekávali, a že jeho postižení je trvalé a závažné. Hrozné je, že kvalita života takovýchto dětí je úzce spjata s penězi, protože doplatky na kvalitní kompenzační pomůcky jsou velice vysoké. Většinou jeden z rodičů musí zůstat s postiženým dítkem doma a nemůže být výdělečně činný a tyto penízky pak chybí v rozpočtu domácnosti. Jako rodiče nás velmi mrzí, že jsme nemohli tuto pomůcku pořídit naší dcerce sami a museli jsme touto formou žádat o pomoc.
Nikolka bude moci toto terapeutické lehátko využít nejen při koupání, ale i jako lehce převozitelné polohovací zařízení například při návštěvě bazénu či příbuzných. Ještě jednou děkuji za Vaši pomoc, ochotu a vstřícnost.
S úctou Hořejší Jana

obrobrobr