Zprávy 2010

28.2.2010

Eliška Bočanová, která se narodila bez části páteře bude mít již brzy nový pokojíček.

Eliška Bočanová (5), která se musí od narození obejít bez části páteře, bude mít co nevidět nový pokojíček. Svými dary se o to zasloužili především čtenáři deníku Blesku v rámci krásného projektu Blesk Srdce pro děti, na kterém o.s. Život dětem již po dobu dvou let s deníkem spolupracuje a pomáhá handicapovaným dětem po celé České republice. Nenechal je také lhostejnými nelehký úděl holčičky Elišky.

Návrh pokojíčku svěřily představitelky občanského sdružení Život dětem na základě dřívějších dobrých zkušeností brněnské architektce Miroslavě Vaverkové. Ta se na panelákový byt Bočanových přijela podívat v prosinci. Největším překvapením pro ni bylo zjištění, že je Eliška snad ještě živější a pohyblivější než většina zdravých dětí.

„Je to skutečně živel. Bylo jí všude plno,“ podělila se architektka s Bleskem o svůj dojem z děvčátka, které bez ustání po čtyřech pobíhá po celém bytě. „Přestavbu jsem proto navrhla tak, aby tam Eliška měla více místa na hraní,“ zmínila Miroslava Vaverková hlavní prioritu.

Výsledek jejího snažení je , že prostor je vzdušnější a veselejší. V pokojíčku přibyl psací stůl pro budoucí školačku. Naopak z něj zmizí řada malých skříněk. Architektka je nahradila dvěma velkými vestavěnými skříněmi. Zásadní změna se odehraje na podlaze – koberec nahradí marmoleum. „Na papíře to vypadá hezky a jsem zvědavá, jak to bude vypadat ve skutečnosti. Jsem laik, tak to nechám na nich,“ komentovala návrh Eliščina pokoje maminka Božena Vijová.
Kompletní hodnota přestavby se vyšplhala na necelých 160 tisíc.

 

Její návrhy si už prohlížela i Eliška. Pokojíček se jí podle maminčiných slov líbí, nepodařilo se jí ale prosadit, aby byl žlutomodrý. „Paní architektka ji přesvědčovala, že by si ho jako holčička měla nechat udělat žlutorůžový,“ řekla Božena Vijová.

Občanské sdružení Život dětem srdečně děkuje všem laskavým dárcům za pomoc a rozveselení Elišky ….., která se nemůže dočkat až bude pokojíček hotový.

obrobr