Zprávy 2009

19.10.2009

Mareček Förster dostal speciální chodítko Lojzík

Mareček Förster z Nové Vsi u Kolína trpí vzácnou genetickou poruchou. Robinowův syndrom mu nedovoluje vzpřímit se ani postavit se na vlastní nožičky.

Alespoň částečnou možnost pohybu mu nyní umožňuje speciální chodítko Lojzík. A na to přispěli čtenáři, kteří posílají peníze do projektu Blesk Srdce pro děti.

Jitka Försterová (34) přišla do jiného stavu v červnu 2003. Celé těhotenství probíhalo naprosto normálně, Mareček přišel na svět v řádném termínu, vážil 3,85 kilogramu a měřil 51 centimetrů. Krátce po porodu ale začalo být zřejmé, že něco není v pořádku. Mareček neprospíval, ubýval na váze a po prvním měsíci života musel přejít na umělou výživu.

Následovala nejrůznější neurologická, genetická a mnohá další vyšetření, až lékaři sdělili rodičům chlapce zdrcující zprávu. „Kromě toho, že trpí mentálním postižením a je na úrovni ani ne ročního dítěte, má Mareček navíc Robinowův syndrom. Nedokáže vůbec ovládat své tělíčko a kvůli nedostatečnému svalovému napětí nemůže vstát ani se pohybovat,“ řekla Blesku chlapečkova maminka.

Försterovi se ale s krutým osudem nehodlají smířit. „Synka jsme přihlásili do speciální školy pro hendikepované děti v Poděbradech, denně s ním rehabilituje odborník a navíc s ním cvičíme i doma. Vidíme velké zlepšení, protože už se sám posadí, což předtím nepřipadalo v úvahu,“ tvrdí Jiří Förster (36).

 

Marečkovi rodiče věří, že speciální chodítko, které získal díky projektu Blesk Srdce pro děti, mu velice pomůže. „Má ho tři týdny a už jsou znát pokroky. Nemůže sice chodit, alespoň se odráží nožičkama. Co bude dál, není jisté, moc záleží na rehabilitaci. Nad každým zlepšením jásáme a všem, kteří nám pomohli, moc děkujeme.“

Jak můžete přispět i vy?
Pošlete jakoukoli částku na účet občanského sdružení Život dětem 83297339/0800 pod variabilním symbolem 1234, či můžete přispět dárcovskou SMS ve tvaru DMS ZIVOTDETEM na 87777 (cena SMS je 30 Kč).

 

Občanské sdružení Život dětem srdečně děkuje všem laskavým čtenářům deníku Blesk, kteří v rámci projektu Blesk Srdce pro děti pomáhají závažně nemocným dětem.

obrobrobrobrobr