Zprávy 2018

19.12.2018

Tadeášek, 6 let


Šestiletý Tadeášek by tady vlastně dneska nebyl, kdyby ho dvakrát nezachránili lékaři. Jeho mamince v 26. týdnu těhotenství praskla placenta a kdyby zrovna nebyla v nemocnici, nepřežila by to ani ona, ani její syn. A tak lékaři ihned provedli císařský řez a snažili se dítě, které vážilo 1 220 gramů, zachránit.

Tadeášek krvácel do plic i do hlavičky, proto mu lékaři zavedli šant, který mozkomíšní mok z hlavy odváděl. Stav chlapečka byl natolik kritický, že ho rodiče ihned v nemocnici pokřtili a modlili se, aby ten svůj boj vyhrál, i když lékaři předpokládali, že bude hodně postižený. Měli syna pár dnů doma, když u něho propukl zápal plic a musel znovu do nemocnice. Šest dlouhých týdnů se snažili na jednotce intenzivní péče Tadeáška zachránit.

A povedlo se. Od té doby s ním maminka pravidelně cvičila Vojtovu metodu, chodila s ním do vířivky a taky na hipoterapii. Dva roky si nebyli rodiče jisti, jestli to Tadeáš zvládne. Postupně se dostavovaly výsledky. Chlapeček se začal plazit, a nakonec se ve třech a půl letech postavil na nohy a udělal svůj první krok. A od té doby se za pomoci celé rodiny neustále zlepšuje.

Je to prostě velký bojovník. Rodiče mu zaplatili drahé neurorehabilitace na specializované klinice, které stojí přibližně 60 000 Kč a zdravotní pojišťovny je nehradí. Viděli, jak úžasný pokrok tam Tadeáš během jednoho měsíce udělal. A proto se obrátili na neziskové organizace, aby jim s úhradou rehabilitací pomohly. Po každém takovém pobytu se Tadeáškův stav zlepšuje, a proto je třeba, aby v nich pokračoval. A s tím můžeme rodině pomoci, bez nás by si je totiž nemohli dovolit.

Tadeáčkovi a dalším dětem můžete pomoci zasláním libovolné částky na číslo účtu 83 29 73 39/0800, s variabilním symbolem 1234. Nebo zaslat sms ve tvaru DMS mezera ZIVOTDETEM mezera 30, 60 nebo 90 na číslo 87 777 (cena dárcovské SMS činí 30, 60 nebo 90 Kč, příjemce vaší pomoci obdrží 29, 59 nebo 89 Kč). A nebo pomocí platební karty si zakoupit virtuální srdíčko pomoci, za min. 30 Kč – pomáhat můžete zde https://app.srdcedetem.cz/chci-pomoci.