Zprávy 2016

23.7.2016

Pomáháme Romanovi

V rámci akce Olympijský park Rio-Lipno 2016 proběhne od 15. 8. do 21. 8. 2016 aukce slůňat z dílny Jiřího Soubusty, které výtvarně ztvárnili naši úspěšní olympionici. Výtěžek z charitativní aukce dřevěných slůňat je určen dětem, které jejich onemocnění nebo sociální znevýhodnění ve sportu omezuje.

Dobrý den, jmenuji se Roman Svoboda

aukce-slunat2016-Roman2Jsem 14-ti letý chlapec, který v současné době bydlí s rodiči a bratrem Liborem v Praze. Do Prahy jsme se museli přestěhovat, když mi bylo 9 let. Do té doby jsme bydleli v rodinném domku v Jizerských horách. Prvních pět let mého života jsme prožili jako každá jiná rodina. Když bylo bráchovi 2,5 roku, tak začal mít zdravotní problémy, z čehož plynuly časté a dlouhodobé hospitalizace v pražských nemocnicích. Já jsem se najednou ocitl v nejistotě a stálého očekávání, kdy se vše vrátí k normálu. Mezi tím jsem začal navštěvovat ZŠ Velké Hamry a také jsem rád sportoval – plavání, horolezení, jízda na kole.

Tím jak byl brácha po nemocnicích se naše rodina rozdělila na dva tábory. Já s tátou a brácha s mámou v nemocnici. Dá se říci, že takto to bylo asi 4 roky, když byl brácha s mámou doma nikdy jsem nevěděl, kdy zase budou muset odjet do nemocnice a na jak dlouho. Nakonec se rodiče rozhodli, že se musíme přestěhovat do Prahy, aby jsme mohli být všichni spolu a já mohl vyrůstat s bráchou.

aukce-slunat2016-Roman12U bráchy lékaři nakonec zjistili vzácné onemocnění, které vylučuje přijímání potravy běžnou cestou. Je vyživován pomocí parenterální výživy. Brácha je s tímto onemocněním v péči lékařů FN Motol. Rodiče jsou ve vedení spolku Život bez střeva, který pomáhá nemocným s nutností domácí parenterální výživy. Článek o Liborovi najdete na webových stránkách zivotbezstreva.cz.
Přechodem do Prahy se mi změnil život. Z malého městečka v Jizerských horách jsem se ocitl v hlavním městě Praha. Začal jsem navštěvovat novou školu, postupně jsem si získával nové kamarády a také jsme s rodiči hledali sport, kterému bych se chtěl věnovat. Nakonec jsme vybrali veslování, které mi alespoň trochu vrací přírodu.

Sport mi alespoň trochu pomáhá při překonávání nástrah, které přináší bráchovo onemocnění a je to místo, kde mám přírodu a mohu si zde plnit své sny a cíle.

V současné době studuji osmileté Gymnázium na Kavalírce, kde jsem úspěšně ukončil třetí ročník. Díky sportu jsem se také poznal spoustu nových kamarádů a úžasných sportovců, kteří mi jsou vzorem. Když to jde a onemocnění bráchy to dovolí i on se na veslování či setkání se sportovci přijde podívat, což mu také pomáhá v boji s jeho nemocí.

Rád bych tedy poděkoval všem, kteří nám tuto možnost dali a podporují nás. Na oplátku posílám pár fotek mých úspěchů z veslování.
aukce-slunat2016-Roman1 aukce-slunat2016-Roman3 aukce-slunat2016-Roman4 aukce-slunat2016-Roman5 aukce-slunat2016-Roman6 aukce-slunat2016-Roman7 aukce-slunat2016-Roman8 aukce-slunat2016-Roman9 aukce-slunat2016-Roman10 aukce-slunat2016-Roman11