Zprávy 2015

20.10.2015

Zdeněček

(dětská mozková obrna)

První půl rok Zdeněčkova života byl vlastně bez problémů, i když se narodil s dětskou žloutenkou a šelestem na srdci. Zpočátku byl velmi čiperný chlapeček. Mamince se zdálo, že přibírá rychleji než by měl, ale doktorka ji ubezpečila, že je vše v naprostém pořádku. Když měl chlapeček v polovině roku za sebou tři vakcíny povinného očkování hexavakcínou, objevil se u něho poprvé třes v nožičce, do které mu vakcínu píchali. A pak se jeho vývoj začal zpomalovat. Rodiče nabyli dojmu, že všechno v pořádku určitě není, protože jejich syn neuměl to, co jejich starší dcera v jeho věku. Ale i tehdy doktorka rodiče ubezpečila, že se nic neděje. Zdeněček je prý pouze trošku opožděný, a do zprávy v očkovacím průkazu napsala, že je zdravý.

Nakonec rodiče vyměnili doktorku a svého syna nechali pořádně vyšetřit v pražské fakultní nemocnici. V té době už Zdeněček spíše jen ležel, nožičkama kopal mírně a vůbec neseděl. V Praze lékaři konstatovali velmi smutnou diagnózu – trvalé neurologické poškození mozku, které vyplývá z vývojové vrozené vady centrální nervové soustavy. To byl pro rodiče šok.

Zdeněček trpí středně těžkou mentální retardací a těžkou hipotonií, proto není schopen koordinovat pohyby, nemůže chodit, jenom leze po čtyřech a bohužel ani nemluví. Maminka s chlapečkem několikrát denně cvičí Vojtovu metodu, aby co nejvíce posílala jeho nožičky. Ve třech letech je na tom  Zdeněček mentálně  přibližně stejně jako roční dítě. Musí pravidelně rehabilitovat ve  specializovaném  denním  stacionáři pro tělesně postižené, kam s ním maminka jezdí.

Péče o malého Zdeněčka je pro rodiče  velkou  fyzickou, psychickou, ale  i finanční zátěží. Ale jeho úsměv jim dodává sílu v této nelehké situaci.

Malý Zdeněček nyní velmi potřebuje intenzivní individuální rehabilitace, které zdravotní pojišťovna nehradí. Ty představují finanční částku 100 000 Kč.

Pomoci Zdeněčkovi a dalším dětem s DMO můžete zasláním finančního příspěvku na účet číslo 83297339/0800 pod variabilním symbolem 1234. Život dětem o.p.s. děkuje dárcům, kteří se rozhodli svou pomocí usnadnit náročný úděl nejen malého Zdeněčka.