Zprávy 2015

20.10.2015

Míša

(vrozená vývojová vada)

Když se Míša před dvěma lety narodil, vypadal jaké téměř zdravé miminko. Lékaři mamince řekli, že její chlapeček má šelest na srdci. Proto mu v pražské motolské nemocnici v pouhých šestnácti dnech provedli operaci srdce. – koartaci aorty. Pro rodiče to bylo  nejtěžší a nejbolavější období, protože se báli o jeho život.

Po operaci se Míša postupně zotavil, začal lépe jíst a přibýval na váze. Rodiče věřili, že mají vyhráno, jenomže postupně se začalo ukazovat, že Míša má mnoho dalších vrozených vad, jejichž příčinou je deleční syndrom 1q43-q44, a to znamená, že mu chybí část prvního chromozomu. S tím souvisí postižení srdce, sluchu, pohybu, psychomotorická retardace a také silné epileptické záchvaty. Malý Míša se umí ve dvou letech pouze přetáčet, sedne si jenom s pomocí a místo chůze se plazi. Nemluví, na jedno ucho neslyší vůbec a na to druhé jenom z poloviny. Proto nosí naslouchadla.

Chlapeček je plně odkázaný na péči rodičů. Maminka se o něho stará nepřetržitě. Krmí ho,přebaluje a přenáší. A taky s ním pravidelně cvičí Vojtovu metodu, protože věří, že mu pomůže.

Rodina se o Míšu stará s velkou pečlivostí. Snaží se mu zajistit hipoterapii i canisterapii, kam ho rodiče pravidelně vozí, protože se mu tam velmi líbí. Míšovi prospívají také rehabilitační pobyty v lázních, které však zdravotní pojišťovny hradí jenom  částečně. V budoucnu ho čekají další operace očí a nožiček.

Přes všechny problémy je Míša veselý, usměvavý chlapeček, který dělá rodičům i svému staršímu bratrovi radost.

Míša potřebuje hodně motivačních pomůcek, speciální zdravotní kočárek a také pobyt v rehabilitačních zařízeních. Péše o něho si vyžaduje nemalé finanční výdaje, ale také hodně síly a energie rodičů.

Míša v současné době potřebuje motivační pomůcky, speciální zdravotní kočárek a také intenzivní individuální rehabilitaci. Péče o něho si vyžaduje hodně síly a energie rodičů, ale také nemalé finanční výdaje, které představují finanční částku 175 000 Kč.

Pomoci Míšovi a dalším dětem s vývojovými vadami můžete zasláním finančního příspěvku na účet číslo 83297339/0800, pod variabilním symbolem 1234. Život dětem o.p.s. děkuje dárcům, kteří se rozhodli svou pomocí usnadnit náročný úděl nejen malého Míši.