Zprávy 2016

1.11.2016

Zákazníci společnosti Lidl si opět budou moci zakoupit u pokladen samolepku a pomoci rodinám s vážně nemocnými dětmi

samolepka-lidl-spolecne-detemJiž šestým rokem probíhá v předvánočním období ve všech prodejnách společnosti Lidl sbírka Srdce dětem. Pořadatelem sbírky je obecně prospěšná společnost Život dětem, známá na veřejnosti především tradičními Srdíčkovými dny, která již 17 let pomáhá vážně nemocným dětem v celé České republice. Společnost Lidl společně se svými zákazníky v uplynulých letech přispěla vážně nemocným dětem částkou 55 500 000 Kč. V loňském roce zákazníci obchodního řetězce zakoupili samolepky za rekordní částku, která přesáhla 18 milionů korun a společnost Lidl ji navýšila na 20 milionů korun. Za dobu spolupráce se podařilo zlepšit život již více než 1 000 nemocných dětí.

I letos od 7. do 20. listopadu si mohou zákazníci společnosti Lidl u pokladen zakoupit samolepku „Společně dětem“ za 30 Kč a podpořit tak děti, které na pomoc čekají. Sbírka Srdce dětem pomáhá dětem s vážným onemocněním, jako je spinální svalová atrofie a dystrofie, dětská mozková obrna, cystická fibróza, mukopolysacharidóza, autismus, EB – tzv. nemoc motýlích křídel, dětem s kombinovaným a onkologickým onemocněním.

lidl-veronika-foto
srdcedetem-logo-2016web-smallLetošní sbírka Srdce dětem pomůže dalším několika stovkám nemocných dětí. Mezi nimi je i krásná, usměvavá Verunka. Osud jí nadělil velmi těžké, život ohrožující onemocnění epidermolysis bullosa, kterému se laicky říká nemoc motýlích křídel. Toto vzácné, nevyléčitelné onemocnění je způsobeno mutací jedenácti genů a projevuje se zejména na kůži, na které se při minimální mechanické zátěži vytvářejí puchýře nebo trhliny. Lidé postižení tímto onemocněním mají kůži křehkou jako motýlí křídla a jakýkoli tlak na jejich kůži je rizikový. Poraněná kůže je velmi citlivá a rány neustále bolí. I Verunce se brzy po narození objevil na patičce puchýřek, který rodiče vyplašil, ale mysleli si, že vznikl po odběru krve. Později se jí na zadečku sedřela kůže. I tehdy si rodiče mysleli, že jde o pouhé opruzení. Jenže puchýře i sedřeniny se objevovaly stále častěji, proto rodiče začali hledat lékařskou pomoc. Nakonec po několika měsících skončili v EB centru v Brně, kde definitivně potvrdili krutou diagnózu. Příběh Verunky a dalších vážně nemocných dětí najdete na www.srdcedetem.cz

Finanční prostředky, získané sbírkou, použije Život dětem na úhradu speciálních rehabilitačních pobytů, které zdravotní pojišťovny hradí jen částečně nebo vůbec, na zakoupení zdravotních a kompenzačních pomůcek, nejrůznějších přístrojů a dalšího potřebného vybavení, bez kterého se rodiny nemocných dětí neobejdou.