Zprávy 2021

6.12.2021

Zimní Srdíčkové dny. Kvůli koronaviru probíhají v delším termínu 6.12.2021-31.1.2022

Od 6. prosince začínají zimní Srdíčkové dny, veřejná sbírka na pomoc rodinám s vážně nemocnými dětmi, kterým o.p.s. Život dětem pomáhá již 21 let.

Zimní Srdíčkové dny měly tradičně probíhat celý týden a v některých městech se to skutečně povede. Vážná covidová situace však i tento rok způsobila, že jsme zimní Srdíčkové dny prodloužili až do konce ledna 2022. Záleží jen a jen na našich dobrovolnících, kdy budou mít možnost sbírku uskutečnit. Život dětem o.p.s. pevně věří, že se to nakonec přece jen podaří.

Tváří zimních Srdíčkových dnů je malá Adrianka, která tady s námi vůbec nemusela být. Měla se narodit plánovaným císařským řezem, ale noc před termínem začala její maminka masivně krvácet a musela ihned na operaci. Tatínek Adrianky je lékař a na sále byl jako otec přítomný. Chtěl zachytit první okamžiky své dcery. Místo toho svou holčičku skoro hodinu křísil. Jeho ženu odvezla sanitka do Vojenské nemocnice v Praze, protože stále masivně krvácela. Její manžel nevěděl, o koho se má více bát, zda o svou právě narozenou dceru, nebo o svou ženu, která dostala přes dvacet transfúzí krve. Nakonec to zvládly obě. Všichni věděli, že Adrianka nebude jako ostatní děti, vlastně přežila jenom zázrakem. Už jako miminko málo přibírala, a tak ji nakonec zavedli do bříška hadičku, tzv. peg, kterým přijímala potravu. Adrianka se nevyvíjela jako jiná miminka, proto rodiče zahájili pravidelné rehabilitace, které pochopitelně museli platit. Zdravotní pojišťovny je totiž nehradí a stále řeší, zda tyto speciální rehabilitace dětem opravdu pomáhají. Rodiče dělali a stále dělají všechno pro Adrianku. A ta jim jejich láskyplnou péči opravdu vrací. Jednak svým radostným úsměvem, ale také stále se zlepšujícími dovednostmi, protože pravidelně navštěvuje speciální drahé rehabilitace, jejichž zásluhou už udělala svůj první krůček, i když s pomocí. Rodiče mají velkou naději, že jednou začne Adrianka opravdu chodit sama. K tomu ale potřebují pomoc od nás ostatních, protože měsíční speciální rehabilitace, které by měla holčička absolvovat čtyřikrát za rok, stojí 117 000 Kč.
Proto prosíme, až potkáte na ulicích naše dobrovolníky, kupte si od nich některý ze sbírkových předmětů a pomozte Adriance a dalším vážně nemocným dětem.

Sbírka probíhá také online na webové stránce www.srdickovedny.cz, kde si můžete zakoupit virtuálně srdíčko nebo obrázek se zvířátky za 30 Kč. Další možností je také obrázek „Dávám srdce dětem“ za 100 Kč, 300 Kč nebo 500 Kč. Obrázky k Vám po zaplacení dorazí e-mailem.

Přispět nemocným dětem můžete také zakoupením sbírkových předmětů v e-shopu na www.zivotdetem.cz nebo zasláním dárcovskou SMS ve tvaru DMS ZIVOTDETEM60 na číslo 87777, ale také zaslání příspěvku na sbírkový účet 83297339/0800 s variabilním symbolem 1234.

Děkujeme všem laskavým lidem, kteří v tento adventní čas myslí i na ty, ke kterým osud nebyl příznivý.