Zprávy 2022

1.12.2022

Zimní Srdíčkové dny

Tradiční zimní Srdíčkové dny začínají v pondělí 5. prosince a končí v pátek 9.12.2022. Tuto tradiční sbírku pořádá o.p.s. Život dětem na pomoc rodinám s vážně nemocnými dětmi již od roku 2000.

I tentokrát dobrovolníci, studenti středních škol a učilišť, vyrazí do ulic, aby kolemjdoucím nabídli sbírkové předměty, srdíčka s logem sluníčka, magnetické kolíčky v různých barvách, přívěsky s baterkou nebo velmi oblíbené hlavolamy.

Výtěžek zimních Srdíčkových dnů pomůže nemocným dětem, které se bez pomoci laskavých lidí neobejdou. Tváří těchto zimních Srdíčkových dnů je malá, krásná Lucinka, která trpí spinální svalovou atrofií.

Dneska tříletá Lucinka jako miminko zvedala hlavičku, hrála si s ručičkama, otáčela se, prostě všechno bylo naprosto v pořádku. Po půl roce z ničeho nic jako by na všechny tyto běžné pohyby zapomněla. Rodiče se o ni pochopitelně báli, a proto zamířili za dětskou doktorkou, která je vyslala za rehabilitační specialistkou. Ta je uklidnila, že je to normální, že se to může stát, že je Lucinka jen línější a doporučila, aby s holčičkou cvičili Vojtovu metodu. Maminka se tedy dala do pravidelného cvičení, ale Lucinčin stav se vůbec nelepšil. V deseti měsících nepásla koníky, nelezla, ani neseděla. A tak zašli za fyzioterapeutkou, která je ihned poslala do Thomayerovy nemocnice v Praze. Na neurologickém oddělení provedli řadu vyšetření a pak rodičům sdělili diagnózu. Lucinka trpí spinální svalovou atrofií, tedy nemocí, u které postupně ochabují svaly. Bez lékařské pomoci by holčička za několik měsíců umřela. V dnešní době takto nemocným dětem aplikují do míchy drahou Spinrazu, která sice nemoc neléčí, ale dokáže ji pozastavit. Aplikace do míchy je třeba provádět třikrát ročně a pro dítě je to značně bolestivé. Ale Lucinka v tom neštěstí měla velké štěstí. V nemocnici holčičce zajistili genovou terapii v podobě tzv. Zolgensmy, která patří mezi nejdražší léky na světě a v současné době ji ve zcela nezbytných případech už hradí zdravotní pojišťovny. Lucinku později čekala náročná operace kyčlí, a tak měla několik týdnů obě nožičky v sádře. Nyní holčička dojíždí na pravidelné rehabilitace, které jsou drahé a zdravotní pojišťovny je většinou nehradí. Kromě toho potřebuje k invalidnímu vozíku elektrický pohon, který Život dětem o.p.s. uhradí rovněž z výtěžku sbírky.

Srdíčkové dny pomohou nejen Lucince, ale také dalším vážně nemocným dětem v celé naší republice a Život dětem o.p.s. děkuje všem, kteří si od dobrovolníků sbírkové předměty zakoupí.

Pokud je však nepotkáte, stačí otevřít webové stránky www.srdickovedny.cz, kde můžete přispět online a zakoupit si obrázek některého ze sbírkových předmětů. A v neposlední řadě můžete přispět zasláním dobrovolné finanční částky na účet 83297339/0800 pod variabilním symbolem 1234.

Život dětem má samozřejmě i dárcovskou SMS, takže všichni, kteří chtějí pomoci nemocným dětem prostřednictvím mobilního telefonu, ji mohou poslat na číslo 8 77 77 ve tvaru DMS ZIVOTDETEM 30 nebo 60 nebo 90 a nově taky DMS ZIVOTDETEM 190.

Život dětem děkuje všem laskavým lidem za dlouholetou pomoc rodinám s vážně nemocnými dětmi, které to mají v dnešní složité době ještě těžší než jindy. Všem velký dík, věřte, že Vaše pomoc těm nejpotřebnějším, kteří za svůj osud skutečně nemohou, je nesmírně důležitá.