Zprávy 2022

18.5.2022

Srdce dětem pomáhá malé Klárce

Zástupkyně Život dětem o.p.s. a společnosti Lidl, která pravidelně v první polovině listopadu pořádá ve všech svých obchodech velkou sbírku pro nemocné děti pod názvem Srdce dětem, navštívily v Tuchoměřicích malou Klárku, která trpí kombinovaným postižením. S nimi za nemocnou holčičkou přišla i herečka a zpěvačka Michaela Dolinová.

Klárka přišla na svět císařským řezem, protože její maminka na konci těhotenství ucítila obrovskou bolest v břiše a začala krvácet. Okamžitě zamířila do nemocnice, kde zjistili, že se jí odloučila placenta a miminko bylo nějakou dobu bez kyslíku. Proto ho začali ihned rozdýchávat, zaintubovali ho a převezli na jednotku intenzivní péče. Tam zahájili hypotermii, tedy chlazení a ohřívání těla a mozku. Malá Klárka dostávala epileptické záchvaty a vypadalo to s ní velmi špatně. Lékaři holčičce nasadili léky a doslova bojovali o její život. Pro rodiče, kteří se za ní přišli podívat, měli velmi špatné zprávy. Dozvěděli se, že holčička může zůstat celý život ležet, nemusí vidět ani slyšet, může mít dětskou mozkovou obrnu a že péče o ní bude velmi náročná. Ale maminka, když svou holčičku uviděla, okamžitě věděla, že se bude za všech sil snažit, aby se ta hodně špatná prognóza nenaplnila a s manželem si stabilizovanou Klárku odvezli domů. Lékaři rodičům doporučili, aby s ní cvičili pravidelně Vojtovu metodu, ale holčička na ni reagovala pravidelnými záchvaty křečí. Bylo jich opravdu hodně, někdy i sto za den. A tak skončila maminka s dcerou v nemocnici. Tam byly celý měsíc, protože záchvaty stále neustávaly. Počet záchvatů se nakonec snížil vlivem tučné ketogenní diety, která ovlivňuje mozek, a tak mohla mamince s dcerou domů. Za Klárkou začala docházet rehabilitační sestřička, která s ní pravidelně každý den cvičila a cvičí do dneška, k tomu navštěvují speciální neurorehabilitační centra, kde Klárce pomáhají s pohybem. Navíc začala s maminkou docházet na hipoterapie, protože přímý kontakt s koňským hřbetem ji nesmírně stimuluje. Sice nesedí, neleze, ani se neotáčí, a místo mluvení jen tak brumlá, ale je velmi vnímavá a moc ráda poslouchá, co si lidé kolem ní povídají. Protože miluje kontakt s lidmi, bere ji maminka pravidelně se starším synem na dětské hřiště a přítomnost dětí dělá Klárce velkou radost. Maminka dobře ví, že se o svou dceru bude starat vlastně pořád, přijala to ale s velkou láskou a pokorou, stejně jako Klárčin tatínek, který se snaží rodinu zajistit finančně.

Michaela Dolinová má sama dvě děti a dobře ví, kolik péče vyžadovaly, když byly malé a dodává: „Ve srovnání s maminkou Klárky to vlastně nebylo nic. Považuji za hrozně důležité, že má kolem sebe skvělé zázemí a že jí pomáhá celá rodina. Moc jí držím palečky a doufám, že všechny prostředky, které se ve sbírce Srdce dětem vyberou, umožní rodinám nejen péči o jejich nemocné děti, ale přinesou vlastně i takové psychické zklidnění, že mohou s dítětem pracovat a nemusí se bát, z čeho to zaplatí.“

Klárka dostala šek na 81 000 Kč, za které maminka zaplatí dva turnusy tolik potřebných rehabilitací. Je nesmírně vděčná, že zásluhou laskavých lidí, kteří sbírku Srdce dětem podporují, může drahé rehabilitace své holčičce dopřát a děkuje všem, kteří na nemocné děti nezapomínají.