Zprávy 2022

3.2.2022

Pomáháme Danielkovi (sbírka na roboruku Gloreha)

Máme pro vás velmi dojemný příběh malého Daniela, který se narodil po autonehodě ve 28. týdnu těhotenství. Tehdy vážil pouhých 990 gramů. Dva dny po porodu mu selhaly plíce a nastaly těžké zdravotní komplikace. Lékaři mu nedávali žádnou šanci na přežití. Bylo to to nejhorší, co kdy maminka prožila. A pro chlapečka to byl ten největší boj o přežití, který ve svém životě musel podstoupit. Navzdory velmi krutému osudu s maminkou zůstal.

A bojuje stále. Daneček měl být podle lékařů zcela ležící a nereagující dítě, trvale na plicní ventilaci. Diagnóza zněla periventikulární leukomalacie 3. stupně, což se projeví později jako dětská mozková obrna. Maminka se proto rozhodla udělat vše proto, aby to tak nebylo. Díky velmi intenzivním rehabilitacím se pokroky začaly dostavovat – Daneček teď umí vnímat, všemu rozumí, mluví, dokonce zlobí jako zdravé děti a vymýšlí lumpárny.

Bohužel tato intenzivní rehabilitace je finančně velmi náročná a pojišťovny ji neplatí. Chlapeček navíc teď potřebuje speciální robotický systém Gloreha, který by zmírnil zvýšené napětí svalů a pomohl každodenní rehabilitací ke správnému pohybu ruky. Znamenal by to velký posun dopředu ve vývoji.

Daneček si přeje ruce tak moc používat, že při každém pohybu, kdy chce něco uchopit, následuje svalové napětí (tzv. spasticita), které mu ve správném pohybu brání. Manipulace se tak stává velmi obtížnou. Speciální robotická rukavice by naučila správně používat všechny svaly a opakovaným cvičením je navíc ovlivněna plasticita mozku. Navíc se podporuje obnova kloubní a funkční hybnosti ruky.

V příspěvku vidíte, jak taková robotická ruka vypadá. Cena je však nesmírně vysoká, stojí neuvěřitelných 1 600 000 Kč. Pevně věříme, že po malých částkách se mamince jednou podaří tuto částku získat.

Moc bychom si ale přáli, aby se našlo co nejvíc štědrých dárců, kteří by mohli malému Danečkovi pomoci zvítězit v jeho nelehkém boji. Pokud to bude jen trochu možné, pošlete prosím jakoukoliv částku na transparentní sbírkový účet 1117771700/5500 s VS 3838.

A pokud byste chtěli napsat nějaký milý vzkaz přímo mamince chlapce, kontaktovat ji můžete na jejím FB – https://www.facebook.com/petra.trdlova.9/

Děkujeme všem štědrým dárcům, kdo jakkoliv pomůže.
I samotné sdílení dál obrovsky pomůže. Děkujeme! ❤️