Zprávy 2022

27.4.2022

Nestřežený okamžik, který Lukáškovi změnil celý jeho život

Dovolujeme si Vás seznámit s tříapůlletým chlapečkem Lukáškem, který potřebuje pomoc nás všech.

Chlapeček se narodil jako úplně zdravé miminko, moc rád si hrál s hračkami a se svými rodiči. Po všech stránkách byl Lukášek velmi šikovné a šťastné dítě. Vše se však během pár nešťastných minut změnilo. Stačila k tomu bohužel nepozornost jeho prarodičů, kteří měli Lukáška na starosti.

Vše se událo 27.5. 2020. Venku svítilo krásně sluníčko a Lukášek odjel s maminkou a tatínkem za babičkou a dědečkem na zahrádku. Moc se těšil, protože je má velmi rád. V plánu bylo natírání plotu, který se měl poté postavit kolem bazénu. Lukášek si hrál s prarodiči a rodiče natírali plot. Protože byl odmalička velmi čiperný, v nestřeženém okamžiku se sám vydal na průzkum k bazénu. Prarodiče si toho bohužel nevšimli, a tak Lukášek v zápalu nadšení do bazénu spadl a začal se topit.

Když prarodiče zjistili, že vnouček není v jejich blízkosti, začali ho okamžitě společně s jeho rodiči hledat. Jejich cesta brzy vedla k bazénu, ve které však již ležel malý Lukášek bezvládně na hladině. Tatínek pro Lukáška okamžitě skočil, vytáhl ho a maminka zahájila resuscitaci a děděček s babičkou zavolali rychlou záchrannou službu. I když sanitka dorazila za pět minut, ještě nějakou dobu trvalo než chlapečka oživili a začalo mu zase srdíčko tlouct.

Následovala rychlá cesta do Fakultní nemocnice v Ostravě.

Stav Lukáška byl velmi kritický. V umělém spánku strávil deset dní a dýchal jen díky vysokofrekvenčnímu plicnímu ventilátoru. Bojoval o každý další den svého života.
Po odpojení od ventilátoru a následném probuzení lékaři zjistili, že bohužel vůbec nic nevidí, ani jeho ručičky a nožičky ho neposlouchaly, jen bezvládně ležel. Stravu dostával přes hadičku zavedenou nosem až do žaludku.

Přibližně po třech týdnech na pediatrickém oddělení resuscitační a intenzivní péče ve Fakultní nemocnici v Ostravě byl převezen do Městské nemocnice Fifejdy, kde podstoupil dvanáct hyperbarických komor. Tato terapie mu velmi pomohla, pomalu začal dělat první pokroky. Přesto byl chlapečkův mozek poškozený více, než se očekávalo.

Nakonec, když lékaři pro Lukáška nedokázali více udělat, byl po absolvování všech hyberbarických komor propuštěn domů. Úsilím jeho milujících rodičů se úplně zbavil hadičky, kterou dostával stravu. Měsíc na to odjel s maminkou do Hamzovy odborné léčebny, kde začal dělat další pokroky. Přetáčel se na bříško, dával si ručičky do pusinky a dokonce dokázal sledovat svou maminku, která o něj celý pobyt s láskou pečovala. Zde strávil dva měsíce.

Nyní jsou to již téměř dva roky, co se Lukáškovi obrátil celý život vzhůru nohama. Během toho času podstoupil mnoho intenzivních neurorehabilitací, pobytů v léčebně a dalších procedur k uzdravení. Lukášek se dokáže plazit po bříšku, také se sám posadí, hraje si se svými hračkami, sleduje okolí a momentálně se snaží svým způsobem lézt také po čtyřech.

Jeho obrovská přání se však ještě nesplnila. Rád by se dokázal sám postavit a udělat svůj první krůček, také by rád začal opět mluvit a řekl “maminko”, “tatínku”……..a úplně se uzdravit. To však obnáší ještě obrovský kus práce.

Podle lékařů do čtyřech let od úrazu udělá největší pokroky, a tak ke splnění jeho přání zbývají pouze necelé 2 roky. Proto teď chlapeček nemůže polevit a musí společně s jeho rodiči bojovat dál. Naskytla se mu nová naděje, která spočívá v aplikaci kmenových buněk, které pomohly jiným dětem se stejným problémem. Tyto nevyhraněné buňky putují po těle a opravují vše, co je špatně. Nemůže polevit ani v intenzivních rehabilitacích a dalších léčebných procedurách. Potřebovat bude také nezbytné zdravotní pomůcky. To všechno však obnáší nejen obrovské úsilí bojovat a nevzdát se, ale taky velkou finanční částku, kterou jeho rodiče bohužel nemají.

Všechny finanční prostředky, které měli, věnovali na Lukáškovu dosavadní léčbu. Dostali se tak do finanční tísně, a proto se rozhodli na jeho následnou léčbu a cestu za uzdravením společně s naší o.p.s. Život dětem vyhlásit sbírku a požádat širokou veřejnost o pomoc.

Budeme Vám nesmírně vděční, pokud chlapečkovi pomůžete.

Společně můžeme Lukáškovi pomoci splnit jeho velká přání, postavit se na nožičky, udělat první krůček a začít opět mluvit.

Maminka chlapečka říká, že zázraky se dějí, jen je zapotřebí věřit. A když je člověk v beznadějné situaci, může poprosit ostatní o pomoc.

Proto velmi prosíme za Lukáška a jeho rodiče o podporu. Jeho cesta za uzdravením obnáší částku 2 964 276 Kč.

Podrobné informace ke sbírce najdete na webové stránce www.uzdraveniprolukaska.cz

Do sbírky se můžete zapojit zasláním jakékoliv částky na transparentní účet 1117771700/5500 pod variabilním symbolem 6262, a do poznámky napsat Lukášek.

Se srdečným pozdravem a poděkováním za pomoc Lukáškovi v jeho cestě za uzdravením o.p.s. Život dětem a Lukášek s rodiči.