Zprávy 2023

4.10.2023

NADĚJE NA ŽIVOT PRO MARPÁNKA

Marpánek zavedený VP Shunt a že mohlo dojít ke komplikacím. Lékaři se však domnívali, že jde pouze o virózu.

Marpa je roztomilý dvouletý chlapeček. Všichni mu říkají Marpánek. Protože potřebuje pomoc nás všech žádáme Vás o zveřejnění jeho příběhu.

foto Maminky a Marpánka

Marpánek při narození prodělal bakteriální zánět mozkových blan (novorozenecká listeriová sepse s meningitidou). Proto mu byl zavedený speciální odtok mozkomíšního moku do bříška – tzv. „VP Shunt“. Následoval úžasný rok pro celou rodinu. Usměvavý chlapeček měl kolem sebe spoustu radosti a pohody, byl veselý a skutečně velmi šťastný.

Vše se však změnilo loni před Vánocemi, krátce po jeho prvních narozeninách. Marpánek začal být najednou apatický a zvracel bez zastavení. Maminka ho okamžitě vezla do nemocnice. Tam však podle vyjádření maminky nic zásadního nedělali. S pláčem vyprávěla, jak jim opakovaně říkala, že má Marpánek zavedený VP Shunt a že mohlo dojít ke komplikacím. Lékaři se však domnívali, že jde pouze o virózu a maminka dále vypráví, že začali reagovat až v momentě, kdy Marpánek dostal křeče do celého tělíčka, vykřikoval bolestí a upadl mamince v náručí do kómatu. Maminka na tento okamžik už nikdy nezapomene. Chlapečka okamžitě začali resuscitovat a následně ho převezli do FN v Brně. Vyšetření prokázalo, že měl rozpojený VP Shunt, následovala okamžitá operace. Marpánek se však do plného vědomí už bohužel neprobral.

Chlapci zavedli hadičku do dýchacích cest (tracheostomie) a vyživovací sondu do žaludku – tzv. „PEG“. Přes řadu dalších operací a zákroků v několika nemocnicích se chlapečka podařilo stabilizovat a zavést mu nový VP Shunt.

Marpánek je momentálně v hlubokém bezvědomí (vigilní kóma), jeho tělíčko funguje, ale mozek ne. Lékaři mamince nedávali už žádnou šanci na zlepšení. Ta to ale nevzdala. Společně s terapeutkou intensivně Marpánka protahují a cvičí s ním Vojtovu metodu. To vše mu velmi pomáhá, vnímá podněty kolem sebe a reaguje, tím dává svým blízkým obrovskou naději, že se navrátí zpět do života.

Maminka je připravená pro svého vysněného chlapečka udělat cokoliv, aby se uzdravil. Doporučená léčba je jejich největší nadějí. Marpánek potřebuje opakovaně podstoupit pobyty v hyperbarické komoře, aplikaci dárcovských kmenových buněk, laserovou terapii a dlouhodobé intenzivní neurorehabilitace ve specializovaném centru.

Kromě velmi nákladné léčby maminka musí momentálně koupit ošetřovatelský materiál, léky, speciální vertikalizační stojan a další kompenzační pomůcky, které Marpánek nezbytně potřebuje. Zdravotní pojišťovna může přispět pouze částečně. A na zbytek maminka jednoduše nemá peníze.

Maminka je samoživitelka a pečuje ještě o dcerku. Je tak v neřešitelné situaci. Celková částka na léčbu a péči o Marpánka je neuvěřitelných 6 591 350 Kč. Tak astronomickou částku maminka nedá nikdy sama dohromady.

Proto Vám maminka sepsala upřímnou prosbu o pomoc:

”Marpánek si toho za svůj život už hodně vytrpěl. I když bude celá léčba velmi náročná, je velká naděje, že se můj milovaný chlapeček navrátí zpět do plného vědomí, uzdraví se a jednoho dne mi řekne to krásné slovíčko „maminko“. Pro každou mámu je tohle ten nejlepší okamžik v životě a já jsem přesvědčena o tom, že naděje existuje i v těch nejtěžších situacích. Proto bych Vás chtěla, co nejsrdečněji požádat o pomoc. Budu Vám nesmírně vděčná, když Marpánkovi pomůžete.”

QR kod pro platbuS maminkou Vás prosíme, pošlete Marpánkovi jakoukoliv částku na transparentní účet o.p.s. Život dětem

1117771700/5500
s variabilním symbolem 5555

I ten sebemenší dar může Marpánkovi pomoci.

Srdečně děkujeme všem laskavým lidem za jakoukoliv podporu a pomoc.

Společně můžeme Marpánka udělat šťastným a navrátit mu jeho krásný život plný radosti a štěstí.

Podrobné informace ke sbírce najdete na webové stránce www.nadejepromarpanka.cz.

Webová stránka obsahuje celý příběh Marpánka, popis jeho dosavadní léčby, rozpočet následné léčby a fotografie, které dokumentují jeho dosavadní život.