Zprávy 2023

23.3.2023

Jarní Srdíčkové dny 2023

V týdnu od 27.3. do 31.3.2023 pořádá Život dětem tradiční jarní Srdíčkové dny na pomoc rodinám s vážně nemocnými dětmi, které podporuje už od roku 2000.

I tentokrát vyrazí dobrovolníci do ulic, aby kolemjdoucím nabídli oblíbené sbírkové předměty, různobarevné propisovací tužky za 30 Kč, magnetické záložky ve tvaru srdíčka 35 Kč a stylusy na ovládání mobilu nebo Ipadu za 30 Kč.

Tváří jarních Srdíčkových dnů je malá Bertička, která se narodila v 31. týdnu těhotenství, vážila 1335 gramů a měřila 38 cm. Maminka nikdy nepochopila, proč předčasně porodila, protože celé těhotenství byla pod dohledem lékařů a k předčasnému porodu nebyl žádný důvod. Holčička skončila v inkubátoru na dýchací podpoře a zdálo se, že by mohlo být všechno v pořádku. Ovšem třetí den začala Bertička krvácet do plic a došlo k oběhovému selhání. Dlouhých 50 dní byla holčička na umělé plicní ventilaci a doktoři rodičům nedávali velkou naději. Na veškeré léky reagovala špatně. Až po měsíci se situace zlepšila a maminka si svou holčičku mohla vzít poprvé do náruče. Dozvěděla se, že Bertička se narodila s hydropsem plodu, tedy s otokem měkkých tkání, což je velmi vážné onemocnění, které přežije přibližně 5 % dětí. Proč k tomu došlo, nechápou ani doktoři, ani maminka, protože během těhotenství neutrpěla úraz, nedostala žádnou infekci, prostě byla naprosto zdravá. Po čtyřech měsících si rodiče konečně odnesli Bertičku domů s kyslíkovou podporou, protože ji potřebovala na noc. To trvalo dva měsíce. Maminka začala s Bertičkou ihned cvičit Vojtovu metodu, Bobatha, což je cvičení formou hry, zrakově i sluchově ji stimuluje, jezdí na neurorehabilitace, chodí na ergoterapie, hipoterapie a začala s ní chodit také do bazénu. Zásluhou maminčiny péče se Bertička umí otočit, plazí se po zádech, učí se lézt po čtyřech. Bertička nutně potřebuje speciální chodítko, které stojí 120 600 Kč, ale dává rodině naději, že jednou může udělat své první krůčky.

Zakoupením sbírkových předmětů o.p.s. Život dětem pomůžete nejen Bertičce, ale i mnoha dalším vážně nemocným dětem, které se bez laskavé pomoci ostatních neobejdou.

Pokud na ulici dobrovolníky nepotkáte, můžete navštívit eshop na www.zivotdetem.cz a kterýkoliv ze sbírkových předmětů si zakoupit nebo se můžete podívat na www.srdickovedny.cz a přispět online zakoupením obrázku.

Další možností pomoci je zaslání dárcovské SMS na číslo 8 77 77 ve tvaru DMS ZIVODETEM 30,60,90 nebo 190. Podpořit nemocné děti můžete taky jakoukoliv finanční částkou na účet 83297339/0800, variabilní symbol 1234.

Život dětem o.p.s. s úctou děkuje všem laskavým lidem, kterým není osud nemocných dětí lhostejný.