Zprávy 2022

24.3.2022

Jarní Srdíčkové dny 2022

V týdnu od 28.3. do 1.4. proběhnou v celé naší republice tradiční jarní Srdíčkové dny, která pořádá Život dětem už 22 let na pomoc rodinám s vážně nemocnými dětmi. Vzhledem k současné, velmi složité situaci, mohou být podle možností spolupracujících dobrovolníků prodlouženy až do května.

Tváří jarních Srdíčkových dnů je dneska už pětiletá Adélka, která se narodila o pár týdnů dříve, ale brzy si ji rodiče jako zdravou holčičku vezli domů. Po několika dnech trochu pokašlávala, a pak i začala promodrávat. Rodiče ihned spěchali do nemocnice. Tam jim ji lékaři skoro vytrhli z rukou a napojili ihned na přístroje. Adélka dostala respirační syncytiální virus, zvaný RSV, který může vést k vážným dýchacím potížím, dokonce k těžkému zánětu plic.Tímto virem jsou vážně ohroženy především nedonošené děti jako právě Adélka. I proto holčička dostala oboustranný zápal plic a zánět průdušinek. Nakonec skončila na umělé plicní ventilaci a její život visel skutečně na vlásku. Holčička nad virem nakonec zvítězila a mohla se po několika týdnech vrátit domů. V šesti měsících u ní rodiče ale pozorovali podivné záškuby, a proto spěchali na neurologii, kde Adélce diagnostikovali Westův syndrom, závažnou formu epilepsie, při které dochází k zastavení či zhoršení psychomotorického vývoje. Adélka dostala léky na epilepsii, které však nezabraly, a tak musela opět na několik týdnů do nemocnice, kde podstoupila radikální kortikoidovou léčbu. Záchvaty konečně ustaly, ale Adélčin vývoj se velmi zpomalil. Protože se stále nevyvíjela jako ostatní děti, byla v deseti měsících vyšetřena na magnetické rezonanci. Ta potvrdila, že holčička trpí dětskou mozkovou obrnou, pravostrannou hemiparézou, a epilepsie je s největší pravděpodobností následek nevratného poškození mozku. Maminka s Adélkou začala pravidelně cvičit Vojtovou metodou, rodiče se dvakrát ročně střídali s Adélkou v lázních a docházeli na speciální neurorehabilitace. Doufali, že jejich holčička všechno dožene. Byli šťastní, když Adélka začala chodit, i když to bylo až ve třech letech. Dneska má Adélka velké problémy s mluvením, dochází na logopedii, neurorehabilitace, hipoterapie, na speciální jógu, prostě rodiče dělají všechno proto, aby se jejich holčička co nejvíce vyrovnala svým dvěma zdravým sourozencům. Je to velmi náročné jak časově, tak finančně.

Adélce a dalším vážně nemocným dětem pomohou jarní Srdíčkové dny, v rámci kterých si můžete od dobrovolníků zakoupit tradiční magnetky se zvířátky, magnetické záložky nebo zcela nové hlavolamy s logem o.p.s. Život dětem.

Přispět v rámci Srdíčkových dnů můžete také online na www.srdickovedny.cz, zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS ZIVOTDETEM 60 na číslo 877 77 nebo finančním příspěvkem na č.ú. 83297239/0800, VS 1234.