Zprávy 2023

10.7.2023

Díky Sbírce Srdce dětem chodí malá Adrianka do speciální školy

Sbírka Srdce dětem se koná každoročně před Vánocemi v prodejnách Lidl pod záštitou Život dětem o. p. s. Za dvanáct let jejího konání přispěli zákazníci a společnost Lidl celkovou částkou 285 milionů korun. Peníze z této úžasné sbírky Srdce dětem pomohly rodině malé Adrianky opakovaně. Poprvé jsme ji navštívili v roce 2020 a od té doby se nestačíme divit, jaké pokroky může dělat holčička s kombinovaným postižením, které lékaři předpovídali, že bude „ležáček“.

Na narození Adrianky se těšili rodiče i sourozenci. Tatínek byl připraven s fotoaparátem v ruce, protože holčička se měla narodit plánovaným císařským řezem, a tak chtěl její první okamžiky života zachytit. Jenže maminka začala v noci před termínem porodu masivně krvácet a musela ihned na operaci. Tatínek Adrianky je lékař a na sále byl jako otec přítomný. Když uviděl svou dceru bez života, fotoaparát odhodil a začal s kolegy ihned s oživováním. Maminku odvezla sanitka do Vojenské nemocnice v Praze, protože stále masivně krvácela. Tam dostala 24 transfúzí a stejně jako její dcera bojovala o život. Nakonec lékaři zachránili jak maminku, tak Adrianku. Pro ni ale měli lékaři velmi špatné vyhlídky. Připravovali rodiče na to, že zůstane ležákem. V podstatě byl zázrak, že vůbec přežila. Rodičům bylo jasné, že jejich holčička bude jiná než její starší sourozenci.

Už jako miminko málo přibírala, a tak jí nakonec zavedli do bříška hadičku, tzv. peg, kterým přijímá potravu. Navíc musela začít ihned s pravidelným cvičením. Rehabilitace byly pro holčičku nesmírně důležité, aby se nenaplnila prognóza lékařů. Rodiče byli smířeni s tím, že chodit nikdy nebude, že zůstane na invalidním vozíku a byli vděčni, že se prognóza lékařů nevyplnila.

Zajímalo nás, jak se Adriance po třech letech daří, a zjistili jsme, že tato krásná holčička všechny nesmírně překvapila. Pravidelným cvičením v neurorehabilitačním zařízení se stal zázrak. Adrianka udělala své první krůčky. Má před sebou pochopitelně ještě dlouhou cestu, ale rodiče věří, že se zásluhou posune ještě dál, a třeba jednou bude chodit úplně sama a možná začne i mluvit, protože už teď zvládá pár slov. Začala totiž docházet do speciální školy Smiling Crocodile, kde věří, že každé dítě má právo na vzdělání bez ohledu na jeho duševní a fyzické zdraví. Škola pomáhá dětem s postižením překonat nepřízeň osudu a osvojit si potřebné základní dovednosti zvyšující jejich schopnosti a vzdělání.

Návštěvy u rodiny Adrianky se s námi zúčastnila zpěvačka Leona Machálková, která je shodou okolností i patronkou školy Smiling Crocodile: „Silný příběh Adrianky a její milé rodiny mě nesmírně zaujal. Jak se statečně postavili nepřízni osudu, jací jsou bojovníci, jak drží spolu a díky sbírce Srdce dětem v Lidlu se jim úspěšně daří zlepšovat zdravotní stav malé hrdinky. Určitě jsme se neviděli naposledy a věřím, že Adrianka ještě v životě udělá velké pokroky.“

Pokud chcete rodině této statečné holčičky pomoci, pošlete jakýkoliv finanční příspěvek na účet 83297339/0800. Adrianka má variabilní symbol 1818. Všem laskavým lidem děkujeme za pomoc a podporu.