Zprávy 2021

30.8.2021

Dar ze závěti aneb pomáhám za života, budu i po něm je nová možnost jak pomoci

POMÁHÁM ZA ŽIVOTA, BUDU I PO NĚM
Život dětem o.p.s. se symbolicky připojuje k mottu kampaně Závěť pomáhá Koalice za snadné dárcovství.

Pokaždé, když se dozvíme, že někdo odešel z tohoto světa sám, je to velmi smutné. Mnoho lidí za sebou nezanechá žádné dědice a jejich majetek tak bohužel propadne státu, protože po sobě nezanechali závěť. Ročně se jedná o více než 250 miliónů korun. Velmi nás mrzí, že tak vysoká částka nepomůže těm, kteří pomoc opravdu potřebují. Ať se jedná o seniory, opuštěné domácí mazlíčky nebo nemocné děti.

Bohužel, všichni tady jednou nebudeme. Proto je dobře, že stále více lidí sepisuje závěť. Předchází tak dědickým sporům, zajistí své potomky, pokud nějaké má a pokud je zvyklý pomáhat těm, kteří to opravdu potřebují, může podpořit také neziskovou organizaci, která zajistí, aby se darované finanční prostředky dostaly k potřebným. Pokud žádné příbuzné nemá, je velmi laskavé, když svým majetkem udělá dobrý skutek.

Závěť je možné sepsat:

  • Notářským zápisem a zapsáním do elektronické Evidence právních jednání. To může stát od 2 do 8 tisíc korun.
  • Vlastnoručně doma. Je třeba závěť napsat, podepsat vlastní rukou a uložit ji někde doma. V případě, že bude mít právní chyby, snadno může být prohlášena za neplatnou.
  • Online sepsaná žádost pomocí webové aplikace stránky Goodbye.cz. Taková závěť projde odbornou kontrolou, bude tedy právně v pořádku. Jediné, co je pro její platnost potřeba udělat, je podepsání za přítomnosti dvou svědků. Více si o postupu sepsání závěti online můžete přečíst tady. V rámci spolupráce s Goodbye.cz může využít referenční kód „zivotdetem“ a svou závěť si tak vytvořit zdarma. Není nutné, abyste nám v takové závěti něco odkazovali.

Pokud se rozhodnete, že je pro Vás dobré mít závět sepsanou a chcete se zapojit do našeho projektu „Dar ze závěti“ a tím pomoci vážně nemocným dětem, budeme Vám nesmírně vděčni. Už nyní někteří darují těm nejpotřebnějším třeba jen malý obnos s dobrým pocitem, že pomohli.

Těm, kteří žijí sami, rádi pomůžeme nejen se závětí, ale také v situaci, kdy si nevědí rady a potřebují pomocnou ruku od ostatních.

Stačí napsat na mail: zivotdetem@zivotdetem.cz

Všem laskavým lidem, kteří nezůstávají lhostejní, srdečně děkujeme za pomoc.

Více možností jak pomoci najdete v samostatné části Chci pomoci.