Zprávy 2021

11.11.2021

Co vše se může stát. Příběh, který nenechá chladným nikoho z nás.

Aktualizováno: 11.11.2021

Dovolujeme si Vás informovat o úžasném 4,5 letém chlapečkovi, který potřebuje naši pomoc. Jmenuje se Eddie, bohužel místo toho, aby si užíval letních prázdnin společně se svojí maminkou, tatínkem, mladším bratříčkem a svými kamarády, skončil během pár hodin v nemocnici.

Vše se událo 17. srpna. Byl to již třetí den, co Eddiemu nebylo dobře. Chlapeček dva dny před osudným dnem zvracel, tak s ním maminka pro jistotu jela na pohotovost. Tam ji uklidnili, že se jedná jen o virózu a poslali ji domů s doporučením, pokud by se do druhého dne stav Eddieho nelepšil, aby jeli přímo na infekční oddělení. Eddieho stav se však nelepšil, stále zvracel, měl světlé rty, stěžoval si na bolesti hlavy, byl velmi unavený a apatický. Proto maminka jela s chlapečkem zpět do nemocnice, kde lékaři usoudili, že se může jednat o zánět mozkových blan.

Když se Eddieho lékaři ptali, co ho bolí, již nereagoval a neodpovídal. Lékaři se začali připravovat na lumbální punkci a udělali odběry na možné virové i bakteriální příčiny. Virus se sice neprokázal, ale lumbální punkce nedopadla dobře, proto se lékaři rozhodli pro CT vyšetření mozku. Mamince řekli, že bude trvat pár minut. Po deseti minutách však z pracoviště CT vyšetření nikdo nevycházel a nic se nezměnilo ani po delší době. Na pracoviště začali přicházet další lékaři a sestřička mamince řekla, že ošetřující lékař za ní za chvíli přijde.

Výsledky vyšetření byly zdrcující. Masivní krvácení do mozku a krevní sraženina v hlavní krční tepně. Eddieho museli okamžitě odvézt na sál, začít operovat a otevřít mu lebku, aby se měl otok mozku kam vyklenout, neutlačoval zbytek mozku a nenastala mozková smrt. Operace trvala několik hodin. Maminka se zhroutila a musela být v péči odborníků, aby nabrala sílu na verdikt lékařů.

Z operačního sálu přišel neurochirurg a mamince řekl, že operace technicky dopadla dobře, ale nález je obrovský. Eddieho mozek byl naplněný krví, proto začal boj o život. Chlapeček dostával každý den malé dávky léku na ředění krve a stále se čekalo, jak na něj bude reagovat. Jeho šance na přežití zůstávaly mizivé.

Byl tomu více než měsíc a chlapeček v nemocnici stále bojoval. Otok mozku začal postupně ustupovat, ale lékaře znepokojovalo, proč mu mizí krevní destičky. Při další sérii vyšetření se v jeho krvi nalezly protilátky na covid. Prodělal jej bezpříznakově, přesto dohra postcovidového syndromu, který u něj propukl, byla katastrofická.

Eddíček ale svůj boj nevzdal. Otok se natolik zlepšil, že mohl býl probuzený z umělého spánku. Pesimistické výhledy lékařů, že zůstane zcela nepohyblivý, se nenaplnily. Chlapeček se začal postupně částečně hýbat a přetáčet na bříško. Když se na svou maminku poprvé usmál, všem se vrátila naděje. Podle lékařů má Eddie pravoustrannou hemiparezu, pravá nožička je sice pohyblivá, ale kotník je na tom hůře a pravá ručička je téměř nepohyblivá. Kvůli dlouhé hospitalizaci a umělému spánku svaly Eddieho atrofovaly.

Proto se Eddík nemohl dlouhou dobu postavit a nemohl ani chodit, pohyboval se pouze po kolínkách. I když všechno vnímal, nemohl bohužel téměř vůbec mluvit. Dokázal říci pouze ano nebo ne.

Maminka byla s Eddíkem téměř dva měsíce ubytovaná v nemocnici. Chodil za ním také jeho tatínek a mladší bráška Jamie. Vždycky je moc rád viděl, ale říci jim to nedokázal. Všichni o něj s láskou pečovali a Eddík měl obrovské přání, aby byl zase zdravý, aby mohl říci maminko, tatínku, bráško a mohl chodit, běhat, hrát si a být šťastný jako dříve. Podle lékařů má to nejhorší za sebou. Dokonce mu mohla být operativně uzavřena hlavička, protože otok mozku téměř zmizel. Přesto je před Eddíkem ještě velký kus práce.

Nakonec měli všichni velikou radost, když byl chlapeček propuštěný z nemocnice domů. Byl moc šťastný, že začal pomaličku chodit a dokonce umí říci 7 slov. Jeho přání se tak alespoň částečně splnilo, ale nastaly u něj velké problémy s hlasivkami. Proto si domova, kde byl tak moc rád, bohužel příliš neužil. Musel být opět s maminkou hospitalizován. Jeho další diagnóza zní oboustranná paréza hlasivek (obrna hlasivek). Protože by mohl ze vteřiny na vteřinu zemřít udušením, musela mu být provedena tracheostomie. Chlapeček je již velmi smutný, protože neví, co vše se mu může ještě díky poskovidovému syndromu stát. Ale přesto všechno je velký bojovník a nevzdává se, rozhodl se udělat všechno proto, aby se uzdravil. Až se mu rána po tracheostomii zahojí, dostane ještě mluvící kanylu a bude propuštěný snad již na delší dobu z nemocnice domů.

Boj o uzdravení však pokračuje. S chlapečkem bude zapotřebí hodně cvičit a rehabilitovat, aby se mu zlepšila chůze a hybnost ručiček. Na zlepšení mozkové činnosti mu byla doporučena léčebná metoda – hyperbarická komora. Pro celkové zlepšení zdravotního stavu potřebuje podstoupit aplikace kmenovými buňkami. Také musí pravidelně docházet na logopedii, aby se s pomocí mluvící kanyly rozpovídal. Nezbytné budou také nejrůznější zdravotní pomůcky. Přes veškeré problémy, které chlapeček prožil, dávají doktoři rodičům dokonce velkou naději, že by se mohl téměř uzdravit a být i bez trachestomie. To však obnáší intenzivní celoroční léčení, které není možné z velké části hradit ze zdravotního pojištění.

Pro rodiče Eddieho je to velmi těžké, i když žijí odděleně, oba mají o svého milovaného syna velký strach a bohužel nemají dostatek finančních prostředků na úhradu tak nákladné roční léčby..

Proto jsme se rozhodli mladým rodičům pomoci a vyhlásit na všechno, co Eddie potřebuje, sbírku. Náklady na léčbu a zdravotní pomůcky v následném roce činí 3 000 000 Kč.

Rodiče Eddieho jsou vděční za jakoukoliv pomoc, která jejich milovanému synovi pomůže.

 

Prosíme, přispějte na transparentní účet 1117771700/5500 pod variabilním symbolem 3030, a do poznámky napište Eddie.

Se srdečným poděkováním za pomoc maminka chlapce Terezka, tatínek Tomáš a o.p.s. Život dětem.

 

Příběh Eddieho a jak se mu daří můžete najít také na www.uzdraveniproeddieho.cz