Zprávy 2019

16.9.2019

Petruška

Malá Petruška neměla příliš štěstí. Při spontánním porodu byla chvíli bez kyslíku, a tak se stalo, že se narodila s tzv. svalovou dystonií, což je jedna z forem dětské mozkové obrny. U této genetické nemoci dochází k mimovolných svalovým křečím, které nemocný není schopen ovládat.

Petruška se narodila drogově závislé matce, která neudala ani otce a dceru vlastně nechtěla. Holčičku si vzala do dočasné péče rodina, která má už dospělé děti. Pěstounská maminka s holčičkou pravidelně svědomitě rehabilitovala a čekala, že se najde rodina, která Petrušku adoptuje. Bohužel, holčičce byl rok a nikdo o ní zájem nejevil. Mezi tím si dočasná pěstounská rodina usměvavou Petrušku oblíbila natolik, že si ji prostě nechala sama. Pro holčičku to určitě bylo dobré řešení, protože zůstala v milující rodině.

Stará se o ní maminka, které pomáhá její dospělá dcera a k tomu má kolem sebe dva krásné pejsky i kočičky. Petruška se všem za lásku a péči odměňuje radostným úsměvem. Maminka se hodně snaží, aby se holčička co nejvíce zdokonalovala v pohybu. Není to ani trochu lehké, stojí to hodně času, energie, ale i peněz, protože speciální neurorehabilitace zdravotní pojišťovny nehradí. I když Petruška prozatím nechodí a nemluví, její nová maminka pevně věří, že se to všechno naučí, že jednou k ní dojde sama a řekne jí to krásné slůvko “máma”.

K tomu vede ještě dlouhá cesta, ale maminka to nevzdává. Petruška je její usměvavá holčička, bere jí jako svou vlastní dceru a pevně věří, že to spolu zvládnou. A my jí v tom můžeme pomoci.

Petrušce a dalším dětem můžete pomoci zasláním libovolné částky na číslo účtu 83 29 73 39/0800, s variabilním symbolem 1234. Nebo zaslat sms ve tvaru DMS mezera ZIVOTDETEM mezera 30, 60 nebo 90 na číslo 87 777 (cena dárcovské SMS činí 30, 60 nebo 90 Kč, příjemce vaší pomoci obdrží 29, 59 nebo 89 Kč). A nebo pomocí platební karty si zakoupit virtuální srdíčko pomoci, za min. 30 Kč – pomáhat můžete zde https://app.srdcedetem.cz/chci-pomoci.