Zprávy 2017

3.2.2017

Kája a Míša (2016)

(mukopolysacharidóza)

Karolinka a Michalka jsou sestřičky a mají stejnou, velmi zákeřnou a bohužel neléčitelnou nemoc, která stojí hodně síly a energie nejen nemocné, ale i jejich nejbližší. Přitom na začátku, pár měsíců po porodu se zdálo, že jsou obě holčičky zdravé.

Když byl ale Karolínce rok a půl, začala se špatně pohybovat a rodičům se měnila před očima. Začali s ní běhat po doktorech a nakonec se dozvěděli opravdu velmi zdrcující diagnózu. Karolínka trpí vzácným genetickým onemocněním – mukopolysacharidózou.
A za pár dnů čekala rodiče další rána. V té době už měla Karolínka staršího bratra a malou, tříměsíční sestřičku Karolínku. Lékaři udělali testy u obou dětí. Zjistili, že starší syn je zdravý, ale malá Karolínka má bohužel stejně jako Michalka mukopolysacharidózu.

A tak se rodiče s touto zákeřnou nemocí začali seznamovat. Zjistili, že zdravé dítě se postupně přestane vyvíjet, ztrácí pohybové, později i komunikační a dokonce i polykací schopnosti. Nakonec je upoutané na lůžko a zůstává zcela a ve všem odkázané na péči svých blízkých. Dožívá se průměrně patnácti let. Je velmi těžké žít s vědomím, že takový osud čeká obě holčičky. Starší Karolínka už dneska začíná mít problémy s pohybem, na mladší Michalku, krásného, blonďatého andílka, tyto změny teprve čekají. Neexistuje žádný lék, který by je před tak tragickým osudem ochránil a rodiče budou potřebovat hodně síly, energie a taky finančních prostředků, aby svůj náročný úděl zvládli…

Pomoci Kájovi a Míši můžete libovolnou částkou na číslo účtu 83 29 73 39/0800, s variabilním symbolem 1234, nebo zasláním sms ve tvaru:
DMS ZIVOTDETEM na číslo 87777

(cena dárcovské SMS činí 30 Kč, příjemce vaší pomoci obdrží 28,50 Kč)