Zprávy 2015

18.1.2015

Patron projektu

Patronem, nositelem a tváří projektu je velmi oblíbený, úspěšný a uznávaný režisér, významný a vážený člověk, kterého mají lidé rádi, pan Zdeněk Troška.

Nesmírně nás těší, že pan Troška projektu a celé myšlence, jak nemocným dětem jednoduše a po troškách pomoci, propůjčil své jméno a svou tvář. Jeho důvěra a otevřené srdce k pomoci druhým nám udělaly velkou radost. My věříme a v hloubi duše doufáme, že projekt osloví velké množství společností, které provozují kamenné, internetové obchody, ale také společnosti, nabízející lidem nejrůznější služby.
zdenektroska-s-detmi

Životopis (biografie)

zdenektroskaZdeněk Troška se narodil 18. května 1953 ve znamení Býka ve Strakonicích. Celé dětství a v podstatě celý svůj život žije v jihočeských Hošticích u Volyně, které také proslavil právě svými komediemi Slunce, seno …..). Středoškolská studia absolvoval na Lycée Carnot ve francouzském Dijonu a poté vystudoval filmovou a televizní režii na pražské FAMU, kterou ukončil v roce 1978.

Natočil řadu filmů, převážně komedií a pohádek. Mezi jeho díla patří také historické snímky – Poklad hraběte Chamaré nebo „česká Angelika“ – Andělská tvář.

Na českých i slovenských divadelních scénách se věnuje i režii oper. Kupříkladu v pražském Národním divadle mj. inscenoval Dona Carlose, Carmen či Rusalku. Pro Otáčivé hlediště v Českém Krumlově zrežíroval operu Čarostřelec… Režisér Zdeněk Troška napsal také kuchařku Nebe v hubě, která se stala nesmírně populární a se svými veselými historkami z natáčení i ze života jezdí po Čechách i Moravě.

Je svobodný, bezdětný, ale jak sám často říká – šťastný a spokojený. Mezi jeho životní přítelkyně patřila herečka Helena Růžičková, která jej velmi ovlivnila. I on proto razí její životní motto:

“Nikdy nezapomeňte na úsměv! Je to světlo,
které při pohledu do očí prozradí, že je srdce doma.“

Zdeněk Troška už od dětství rád poslouchal pohádkové příběhy a spolu s mladším bratrem Pavlem (1956) inscenovali vesnické amatérské divadlo. K jeho prvotinám patří – VÁŠEŇ a ODEJÍT ZA SVÍTÁNÍ. O rok později už jako samostatný režisér natáčí povídkový film JAK RODÍ CHLAP, nicméně až v r. 1983 boduje snímkem ze školního prostředí BOTA JMÉNEM MELICHAR.

A pak už natáčí jeden trhák za druhým, na mnohých se podílí i jako scénárista. Nejpopulárnější se bezesporu stala jeho trilogie SLUNCE, SENO…,kde obsadil do menších, ale i větších rolí spoustu hoštických obyvatel (včetně své rodiny). K natáčení těchto divácky velmi úspěšných a často reprízovaných komedií se váže mnoho humorných historek a po 20 letech od uvedení 1. dílu byl natočen i medailon SLUNCE, SENO, HELENA, kterým Z. Troška vzdal hold všem účinkujícím. Bohužel to bylo jedno z posledních vystoupení herečky Heleny Růžičkové, jeho velké přítelkyně, která zanedlouho podlehla zhoubné rakovině.

Dnes je z Hoštic jakýsi přírodní skanzen, pořádají se tam zájezdy a režisér Troška s lidmi beseduje i pořádá neoficiální autogramiády. Z jeho režijní činnosti se vymyká historický film POKLAD HRABĚTE CHAMARÉ (1984). Hoštický rodák se hodně věnoval i pohádkové tvorbě – O PRINCEZNĚ JASNĚNCE A LÉTAJÍCÍM ŠEVCI (1987), PRINCEZNA ZE MLEJNA 1 a 2 (1994 a 2000), Z PEKLA ŠTĚSTÍ (1999 a 2001), NEJKRÁSNĚJŠÍ HÁDANKA (2008).

V letech 2003, 2004 a 2005 natočil další humornou trilogii KAMEŇÁK a rodinnou komedii DOKTOR OD JEZERA HROCHŮ, která se natáčela v Čechách a částečně i v Africe. Jinak se velmi rád vrací do milovaných Hoštic, kde žijí jeho rodiče i bratr.

V současné době má za sebou natočení velmi úspěšné letní komedie Babovřesky ze života současné vesnice, pojmenované Babovřesky, která s nadhledem a komediální nadsázkou, tak trochu v duchu Slunce, seno, sleduje kupící se nedorozumění a souhry náhod, které pořádně zamotají hlavu jejím obyvatelům. V příběhu nechybí láska, žárlivost, závist, intriky a zejména vtipné okamžiky, v nichž se někteří i najdou. Slovy režiséra: „Je to prostě film tak ‚trošku‘ ze života.“