Zprávy 2020

2.3.2020

Jarní Srdíčkové dny se budou konat od 23 do 27. března 2020

S přicházejícím jarem chystá o.p.s. Život dětem v celé České republice tradiční veřejnou sbírku Srdíčkové dny. Ty se konají v týdnu od 23 do 27. března.

Studenti středních škol a učilišť v ulicích našich měst nabídnou kolemjdoucím úplně nové magnetické záložky do knížek, sešitů či bloků ve tvaru srdíčka za 35 Kč, taky dřevěné kolíčky v pastelových barvách s magnetem na ledničku a tradiční plastová srdíčka, obojí za 30 Kč. Všichni studenti budou mít u sebe zapečetěnou kasičku a igelitovou tašku s logem o.p.s. Život dětem, visačku se jménem prodávajících i názvem školy a také povolení sbírky.

letak SD jaroTváří letošních jarních Srdíčkových dnů je Viktorka. Holčička žije se svou maminkou, která se o ni stará s velkou láskou. Moc se na narození své holčičky těšila a když jí sourozenci jednou řekli, že by s Viktorkou měla jít k lékaři, že se jim nelíbí, okamžitě je poslechla. Tehdy bylo její holčičce šest měsíců. Z neurologie je odeslali do motolské nemocnice v Praze, kde mamince nakonec sdělili, že její dcera trpí spinální muskulární atrofií I. typu. Při této nemoci postupně odcházejí všechny svaly a dítě postupně vypadá jako hadrová panenka. Nakonec mu selžou taky plíce i srdce… Maminka se od lékařky dozvěděla, že se jedná o neléčitelnou nemoc a dostala doporučení, aby si s Viktorkou užívala každý den, protože nikdo neví, jak dlouho tady bude. Je pochopitelné, že se o svou holčičku nesmírně bála a sledovala ji ve dne v noci. S myšlenkou, že ji Viktorka navždy opustí, se nikdy nesmířila. Na internetu objevila v Belgii studii na nový lék spinrazu a měla štěstí. Viktorka byla do studie zařazena, obě odjely do Belgie, kde Viktorka dostala zdarma čtyři aplikace drahé spinrazy. Od té doby sleduje na své dceři velké pokroky, po aplikaci léku do míchy holčička udrží hlavičku a trochu i tělíčko. Maminka vidí, že s každou další dávkou spinrazy, kterou je třeba podávat třikrát ročně, se Viktorčin stav zlepšuje. Proto je šťastná, že tento lék konečně schválili i u nás, jen o něj musí pokaždé požádat. Mezitím s Viktorkou pravidelně rehabilituje a shání pro ni nejrůznější pomůcky, které jsou poměrně drahé. Sama je Viktorce pořídit nemůže, protože o ni pečuje celý den, a tak potřebuje pomoc od nás ostatních.

Pokud si od dobrovolníků zakoupíte naše sbírkové předměty, přispějete Viktorce a dalším vážně nemocným dětem, které se bez laskavé pomoci dárců neobejdou. Pokud dobrovolníky nepotkáte, podívejte se na www.zivotdetem.cz. V e-shopu si můžete sami vybrat kterýkoliv ze sbírkových předmětů.

Přispět můžete také přihlášením Vaší školy či firmy do sbírky na mail: zivotdetem@zivotdetem.cz, zasláním jakéhokoliv finančního příspěvku na účet: 83297339/0800 pod variabilním symbolem 1234 nebo zasláním dárcovské SMS na tvaru ZIVOTDETEM 60 na číslo 87777. Děkujeme.

Život dětem o.p.s. pořádá Srdíčkové dny již 20 let. Výtěžek veřejné sbírky pomůže vážně nemocným dětem, které jsou vzhledem ke svému zdravotnímu stavu odkázány na celodenní péči jednoho z rodičů. Zakoupením kteréhokoliv sbírkového předmětu přispějete na pořízení různých rehabilitačních a zdravotních pomůcek, invalidních vozíčků, zdravotních kočárků, na úhradu zdravotnického materiálu, speciální výživy, rehabilitačních pobytů a podobně.

Život dětem o.p.s. děkuje z celého srdce za pomoc a podporu všem laskavým lidem, kteří se do Srdíčkových dnů zapojí.