Zprávy 2019

16.9.2019

Vojtíšek

Malý Vojtíšek trpí nevyléčitelnou nemocí cystickou fibrózou. O nemoci se maminka dozvěděla brzy, po jeho narození, protože už několik let odebírají novorozencům z patičky kapku krve a testují, zda tuto nemoc nemají.

Jako většina maminek stejně nemocných dětí i maminka Vojtíška nikdy o této nemoci neslyšela. Dozvěděla se, že se cystické fibróze laicky říká “nemoc slaných dětí”, protože pot takto nemocných je mnohonásobně slanější, než u zdravých dětí. Maminka Vojtíška navíc zjistila, že se jedná o dědičně podmíněné onemocnění, které postihuje zejména dýchací a trávící ústrojí.

Projevuje se opakovanými infekcemi dýchacích cest, které postupně poškozují plíce. Nemocní dále špatně tráví potravu, protože jim nefunguje správně slinivka břišní, vylučující trávící enzymy. Proto je dostávají v tabletách, a navíc musejí dostávat vysoce kalorickou stravu. Při onemocnění cystickou fibrózou se v dýchacích cestách nemocným tvoří hustý hlen, ve kterém se dobře usídlují bakterie. Proto nemocní musejí několikrát denně inhalovat. Při zhoršení zdravotního stavu jedou na hospitalizaci do nemocnice, kde do žíly dostávají vysoké dávky antibiotik a při zhoršení dýchání je zapotřebí kyslíková terapie.

Nejhorší zprávou bylo, že se lidé s cystickou fibrózou dožívají přibližně 38 let. Samozřejmě to pro maminku byla velmi krutá rána, ale za podpory své rodiny se rozhodla, že si bude život s Vojtíškem užívat a nebude přemýšlet o tom, co bude dál. Tatínek Vojtíška nakonec rodinu opustil a maminka zůstala na všechno sama. A tak s láskou několikrát denně dezinfikuje celý byt, s Vojtíškem přes den pravidelně inhaluje a snaží se, aby byl co nejméně nemocný.

Nakonec se i na ni usmálo štěstí v podobě nového partnera, který jí velmi pomáhá. Dětem s cystickou fibrózou významně prospívá pobyt u moře, tam dokonce vlivem mořského vzduchu a slané vody nemusejí vůbec inhalovat. Na takový ozdravný pobyt, který by Vojtíškovi velmi pomohl, však rodina nemá dostatek financí.

Vojtíškovi a dalším dětem můžete pomoci zasláním libovolné částky na číslo účtu 83 29 73 39/0800, s variabilním symbolem 1234. Nebo zaslat sms ve tvaru DMS mezera ZIVOTDETEM mezera 30, 60 nebo 90 na číslo 87 777 (cena dárcovské SMS činí 30, 60 nebo 90 Kč, příjemce vaší pomoci obdrží 29, 59 nebo 89 Kč). A nebo pomocí platební karty si zakoupit virtuální srdíčko pomoci, za min. 30 Kč – pomáhat můžete zde https://app.srdcedetem.cz/chci-pomoci.