Zprávy 2019

16.9.2019

Tomášek


Malý Tomášek se narodil s nemocí, které se říká Smith-Lemli-Opitz syndrom. V podstatě to znamená, že se narodil bez cholesterolu v těle. Ten je ovšem životně důležitý a když v těle chybí, znamená to, že nic nefunguje tak, jak by mělo.

Toto relativně časté onemocnění bylo poprvé popsáno v roce 1964 Davidem Smithem, belgickým pediatrem Lucem Lemlim a Johnem Opitzem u tří pacientů s mikrocefalií, s opožděním vývoje a těžkou poruchou příjmu potravy. Projevy nemoci jsou poměrně rozmanité: mikrocefalie, rozštěp patra, více četnost prstů, obličejové deformace, anomálie srdce a ledvin, nevyvinutý nebo miniaturní genitál u chlapců.

Takto nemocné dítě může být postižené mírnou mentální retardací i tou velmi těžkou. Mnoho postižených dětí umírá v prvním roce života vlivem neprospívání a poruchám příjmu potravy nebo na infekci, ale mnoho postižených se dožívá dospělosti. Tomášek má bohužel těžkou formu této nemoci. Navíc brzy po narození se u něho objevila srdeční vada, proto musel na operaci.

Protože potravu opravdu nepřijímal, museli mu zavést sondu a později hadičku, tzv. peg, kterým ho rodiče dneska krmí. Tomášek nemluví, ale rodiče věří, že se mu podaří jednou postavit na nohy. Proto s nám pravidelně dojíždějí na rehabilitace, které nejsou zdravotními pojišťovnami hrazené. Mají radost z toho, že začíná sedět a zpevňuje se mu tělo. Věří, že jednou se postaví. Co čeká malého Tomáška rodiče nevědí. Ani o tom nechtějí uvažovat. Snaží se, aby prožil podle svých možností spokojený život a byl šťastný.

Tomášek potřebuje k životu mnoho nejrůznějších pomůcek, například židličku na krmení, vertikalizační stojan nebo tolik potřebný speciální kočárek. Rehabilitace i pomůcky stojí hodně peněz, které rodině chybí. S každodenními starostmi a bolestmi si musejí poradit sami, jsou vděční, že jim Tomášek dává zpětnou vazbu, že vidí, jak je spokojený. S úhradou rehabilitací i potřebných pomůcek můžeme pomoci my ostatní.

Tomáškovi a dalším dětem můžete pomoci zasláním libovolné částky na číslo účtu 83 29 73 39/0800, s variabilním symbolem 1234. Nebo zaslat sms ve tvaru DMS mezera ZIVOTDETEM mezera 30, 60 nebo 90 na číslo 87 777 (cena dárcovské SMS činí 30, 60 nebo 90 Kč, příjemce vaší pomoci obdrží 29, 59 nebo 89 Kč). A nebo pomocí platební karty si zakoupit virtuální srdíčko pomoci, za min. 30 Kč – pomáhat můžete zde https://app.srdcedetem.cz/chci-pomoci.