Zprávy 2013

24.5.2013

Tomáškovi pomáhá nový ventilátor a pulzní oxymetr v hodnotě 88.972 Kč

Dvouletý Tomášek Bártík z Bavorova v Jižních Čechách je dalším vážně nemocným chlapečkem, kterému pomohla společnost LIDL Česká republika v.o.s. v rámci projektu Srdce pro děti deníku Blesk a našeho o.s. Život dětem. Tomášek trpí spinální muskulární atrofií. Choroba mu ničí svaly a nemůže se hýbat. Lékaři mu nedokážou a nemohou pomoci…

Dva týdny po narození Tomáška si prý jeho babička všimla, že s hošíkem není něco v pořádku. „Malé děti kopou nožičkama, hází ručičkama a to Tomášek nedělal,“ říká maminka Lucie Bártíková ( 29). Lékaři zjistili, že chlapec trpí svalovou atrofií. „Rovnou řekli, že se budeme dívat na to, jak nám syn bude umírat. Žít prý bude maximálně dva roky,“ vzpomíná maminka Lucie.

Prognózy lékařů se zatím nesplnily. Už půl roku měl podle nich být Tomášek mrtvý, ale chlapec žije. Doma leží na lůžku, dýchá za pomoci plicní ventilace a jídlo mu maminka podává sondou přímo do žaludku. Těžce zkoušené rodině tak velmi pomůže nový pulzní oxymetr za 11 620 Kč k monitorování srdeční činnosti a přenosný ventilátor za 77 352 Kč, které získal díky společnosti Lidl Česká republika a jejím laskavým zákazníkům.

Těžce nemocný chlapec se tak díky darům dostane i ven z domu. Maminka už se těší, jak s ním pojede na výlet. „Bude to na chalupu k mým rodičům u Prachatic. Ráda bych také Tomáška vzala do Prahy,“ svěřila se maminka. Ta je moc vděčná, že dary od Lidlu a laskavých lidí pomohou právě jejímu nemocnému synkovi.

 

 

Co je svalová atrofie?

Jde o onemocnění neuronů, které odpovídají za vědomé pohyby svalů, jako je běhání, pohyby hlavy a polykání. Postihuje kosterní svaly, polykací, žvýkací a krční svaly. Tomášek trpí akutní infantilní formou tzv. typem I (Werdnigův– Hoffmannův syndrom). Tito pacienti nezvládnou bez pomoci ani sednout si, nohy neunesou žádnou váhu. Dýchání je tak omezené, že není zachováno dostatečné okysličení, a proto jsou pacienti většinou napojeni na ventilaci.

obrobr