Zprávy 2013

8.4.2013

Polohovací pomůcky v hodnotě 50.000 korun pomáhají vážně nemocným dětem

Polohovací pomůcky v hodnotě 50 000 korun pomáhají v Centru Bazalka, které se stará o děti s nejrůznějšími formami těžkých  středně těžkých kombinovaných postižení –  tedy kombinace smyslových, tělesných a mentálních postižení, včetně různých syndromů (např.Westův syndrom). Většina z těchto dětí má ještě navíc epilepsii. Řada dětí je ležících a potřebuje 24 hodinou péči. Některé děti mají sondu do žaludku či tracheostomii. Další skupinou dětí, kterým polohovací pomůcky pomáhají  jsou děti s autismem a přidruženým mentálním postižením. Většina dětí je postižena od narození  v důsledku předčasných porodů, komplikací při porodu, genetických vad či z neznámé příčiny. Některé děti mají vážné zdravotní komplikace po nemoci (zejména po meningitidě či v důsledku očkování).

Darované polohovací pomůcky pomáhají především u ležících pacientů, protože u nich hrozí riziko bolestivých dekubitů (proleženin). Děti se polohují nejen ve spánku, ale i při řadě činností během dne (krmení, školní výuka). V Centru Bazalka s polohovacími pomůckami také intenzivně pracují dle konceptu Bazální stimulace. Díky Bazální stimulaci si děti lépe uvědomují své tělo, sami sebe a tím se vytváří podmínky pro komunikaci s okolím. Také má velký účinek pro uvolnění odpočinek, pocit bezpečí.

Nesmírně nás těší, že jsme dětem díky výtěžku z benefičního galavečera Srdce pro děti mohli pomoci a polohovací pomůcky zakoupit.

 

Dovolujeme se s vámi podělit o poděkování Centra Bazalky.

Dobrý den paní Strnadová,

chtěla bych Vám poděkovat za možnost pořízení nových polohovacích pomůcek pro klienty našeho Centra BAZALKA.

Noví polohovací hadi, klíny, podložky, pytle, polštářky a velká slunečnice nám pomáhají každý den v kvalitním polohování klientů, kteří jsou zcela imobilní.
Dětem je v nich velmi dobře – je na nich vidět, že jsou spokojené a dokážeme je nepolohovat tak, aby je nic nebolelo. Např. Markétku trápí bolest v kyčelním kloubu a nové pomůcky ji velmi pomáhají najít úlevovou poloho pro odpočinek.

Jsme opravdu vděčni dárcům Vašeho sdružení, že nám svým laskavým darem toto umožnili.

Nové pomůcky jsou skvělé i v tom, že jsou šité z moderního materiálu, který nepropouští vlhkost (např. když se dětem stane nehoda, či když hodně sliní) a přitom mohou z vnitřní strany větrat. Prodlužujete se tak životnost výrobku a jsou více hygienické, než naše předchozí. Navíc mají každý snímatelný pratelný povlak, takže uživatelsky jsou velmi příjemné.

Mějte se moc pěkně! Hodně štědrých dárců Vám (nám :)) přeje

Bc. Věra Srdečná
zástupkyně ředitelky

obrobrobrobrobrobrobrobrobr