Zprávy 2012

4.9.2012

Pomohli jsme Terezce, které nepracují střeva dary v hodnotě 133.557 ,- Kč

Říká se, že když žena porodí dítě a pak ho dostane do náruče, je to ta nejkrásnější chvíle v jejím životě. Stejně tak to bylo u maminky Terezky, Andrey Nejezchlebové . Štěstí, které v tu chvíli zažívala, se ale rychle proměnilo v nejistotu a strach. Po pár dnech lékaři u Terezky (dnes jsou jí 3 roky) zjistili, že její střeva nefungují… Jak sama říká, do té doby si myslela, že pokud nemá dítě rakovinu, dokáže si dnešní medicína poradit se vším. Realita je bohužel jiná…

„Každý den riskujeme Terezky smrt. Má dva vývody z tělíčka, jeden z tenkého střeva, a pak má centrální žilní katetr přímo do srdíčka. Stačilo by sáhnout na něj rukou, a už by měla otravu krve,“ smutně popisuje nebezpečí, které každý den hrozí, když Terezku koupe nebo napojuje na výživu, její maminka Andrea Nejezchlebová. Když se pak jakkoliv manipuluje s katetrem, musí být všude sterilní prostředí. Navíc jeden člověk by to v tu chvíli nezvládl. Vždy jeden musí mít sterilní rukavice a druhý držet holčičku..

Terezka se přitom narodila jako naprosto normální miminko. Vážila 3390 g a měřila 52 cm. „Všechna předporodní vyšetření byla v naprostém pořádku. Doktorka mi pak říkala, že dítě je živené z placenty a problémy se střevem se odhalí až po porodu. Zjistili jsme, že něco není v pořádku, když Terezka po každém krmení zvracela a nikdy se nepokakala,“ pokračuje maminka.

Pak už začal jeden velký kolotoč plný nejistoty. Doktoři, přesto, že dělají maximum, totiž dodnes sami nevědí, co vlastně holčičce je. Starosti o holčičky život rodině Nejezchlebových stěžují tahanice se sociálním odborem. „Řekli nám, že Terezka není zdravotně postižená a že žádnou podporu navíc nedostaneme. Takže teď nedostávám od nich nic. Když jsem brala mateřskou, tak mi ze základu 7600, které dostává každá mamina, odečetli tři tisíce, které jsem předtím dostala za péči o osobu blízkou,“.

Té by prý stačila alespoň invalidní značka, aby se jim lépe parkovalo před nemocnicí, když vyzvedávají Terezce věci a nebo když potřebuje její dcera okamžitou pomoc.

Sama však přiznává, že jsou dny, kdy na Terezce není poznat, že má nějaké problémy. „To ji dáváme jen přes noc na výživu. Bohužel jsou ale i dny, kdy musí ležet i 16 hodin na posteli a být připojená na umělé výživě,“ díky mobilní (přenosné) pumpě v hodnotě 69.000,- Kč , kterou rodina z výtěžku benefičního galavečera Srdce pro děti dostala, Terezka nemusí při napojení na umělou výživu jen ležet, ale může chodit a hrát si. Rodině také velmi pomohl dar ve formě nové automatické pračky v ceně 9 557,- Kč, díky tomu, že maminka za den musí i několikrát prát stará pračka již dosloužila a rodina je vděčná, že jsme jim mohli i s tímto problémem pomoci. Další nemalou pomocí bylo uzpůsobení koupelny v ceně 55.000,- Kč ke zdravotnímu stavu Terezky. Za tuto částku došlo k odstranění starého jádra s plísní a k celkové renovaci koupelny, aby mohla maminka Terezku mýt a ošetřovat ve zcela sterilním a čistém prostředí.

obrobr