Zprávy 2012

16.7.2012

Nikolce se splnil její velký sen ………..

Krásný projekt „Karvinské děti pomáhají“, který zorganizoval pan Mgr. Pavel Wojnar pomohl další holčičce, tentokráte malé Nikolce, která trpí mukopolysacharidózou.

Nikolka Niesytová se narodila v listopadu 1999. Vše probíhalo bez komplikací, až do jejího třetího roku života. Za rok nic neporostla. A tak se „rozjelo“ dlouhé vyšetření a zjišťování, co se s Niki děje. Lékaři zjistili u Nikolky vzácné vrozené dědičné podmíněné onemocnění látkové výměny.

Mukopolysacharidosa je choroba způsobená absencí životně důležitého enzymu v buňkách.
Nikča je úplně obyčejná holka, s tím rozdílem, že měří pouze 90 centimetrů. Chodí do 6. třídy Základní školy K. Dvořáčka v Orlové. No „chodí“ spíše jezdí na kočárku. V současné době čeká na elektrický vozíček, který jí pomůže k větší samostatnosti. V září 2011 Nikolka podstoupila závažnou operaci páteře a míchy. Doma se zotavila za čtyři měsíce. Svou pílí učivo ve škole dohnala a i nadále prospívá výborně. Ve třídě je oblíbená, děti ji mají rádi.

Je velmi pečlivá, ctižádostivá a ráda, když je to v jejích silách, pomůže. Pěkně maluje, zpívá a čte. Miluje zvířata a nejvíce asi svého psa Bonitu. Svůj volný čas tráví především u počítače, hraje hlavně hry a brouzdá na internetu. Kdyby se na ní usmálo štěstí, v podobě finanční podpory, rozhodně by věděla, jak penízky použít.

 

 

Protože Nikolka nemůže moc dlouho psát, přála si lehký notebook, který by využívala ve škole (k psaní zápisu učiva v hodinách, k početním operacím… atd.), ale i k zábavě. Jsme nesmírně šťastní, že jsme mohli Nikolce tento sen díky krásnému projektu „Karvinské děti pomáhají“ spnit.

obrobr