Zprávy 2012

21.2.2012

Čtyřletý velmi roztomilý chlapeček Matteo se raduje s iPadu a patrové postýlky

Malý Matteo se raduje z dárků, které dostal díky benefičnímu galavečeru Srdce pro děti. Matteo stejně jako Tomášek Doubrava a dalších šest dětí natočil milou, ale také smutnou reportáž o svém onemocnění a tím pomohl nejen sobě, ale také velkému množství dalších vážně nemocných dětí.

Díky laskavým lidem a společnostem Matteo dostal krásnou patrovou postel, kterou si moc přál a kompenzační pomůcku iPad, díky které se může lépe dorozumívat s rodiči a učit se na nejrůznějších výukových programech pro děti s autismem.

Matteo vypadá na první pohled  jako každý jiný kluk, když ho ale chvilku pozorujete, zjistíte, že něco není v pořádku. Čtyřletý Matteo z Pňova-Předhradí u Kolína trpí dětským autismem v nejtěžším stadiu. Žije si ve svých myšlenkách, představách a okolní svět v podstatě nevnímá. Své mamince dal první pusu, až když mu byly tři roky. Nesmírné úsilí mladé maminky v boji s krutou nemocí jejího syna podpořil projekt Blesku a sdružení Život dětem Srdce pro děti.

Matteo se Martině Kločko (38) narodil jako třetí syn. „Porod proběhl vzhledem k rizikovému těhotenství císařským řezem, Matteo i přesto měřil 51 centimetrů, vážil 3,5 kila a všechno nasvědčovalo tomu, že to bude normální zdravé děťátko,“ Když byl Matýskovi rok a půl, najednou se začal měnit. Střídaly se u něj nálady, čím dál víc byl apatičtější a na mámu a brášky nereagoval. Vůbec nepotřeboval spát, v noci se vydržel dlouhé hodiny jen pohupovat v křesle. Ostatní děti ho vůbec nezajímaly, utíkal od nich a chtěl být sám.

Když se svěřila dětské lékařce, že asi něco není v pořádku, prý jen odpověděla, že kluci jsou prostě línější. To paní Martině vyrazilo dech a začala pátrat sama. Na internetu objevila psycholožku Ilonu Špaňhelovou a té jela Matýska ukázat. Okamžitě doporučila vyšetření v pražské motolské nemocnici. Tam lékaři matce sdělili zdrcující zprávu. Matteo trpí dětským autismem v pásmu těžkého autismu.

Dnes jsou Matýskovi čtyři roky. Jeho mamince se podařilo téměř nemožné. Díky ní se začal usmívat, reaguje na zavolání, rozumí několika příkazům a věcem, naučil se chodit do schodů, maluje, poslouchá muziku a dívá se na pohádky v televizi. Ve 2,5 letech ještě nemluvil, teď už vyluzuje zvuky a sám se snaží najít způsob, jak s mámou komunikovat. Někdy ji pohladí po ruce, jindy donese nějakou věc. První pusu od něj dostala, až když mu byly tři roky. Byl to pro ni tehdy skoro zázrak.

 

 

Celá rodina i lékaři věří, že se zdravotní stav Mattea zlepší natolik, aby se sám o sebe dokázal alespoň trochu postarat. Žádná záruka ale neexistuje. „Pro nás i pro něj je to na doživotí,“ říká se slzami v očích maminka Mattea – paní Martina. Patronem Mattea v rámci projektu Srdce pro děti  a benefičního galavečera byl zpěvák Jiří Korn. Když byl Matýska navštívit, přivezl mu i jeho nejoblíbenější hračku – brčka na pití, a hned dva balíky. Matýsek je od té doby nepustí z ruky.

 

Poděkování maminky:

Tímto dopisem bych chtěla poděkovat všem z občanského sdružení Život dětem,
sponzorům a hodným lidem.

Ve vašem sdružení Život dětem jsou lidé, ktefi opravdu chtějí pomáhat ostatním,
těm kteří to skutečně pořebují. Díky vám všem za pomoc při zakoupení

komunikační pomůclry iPad pro mého 4 letého s5ma Mattea a patrové postýlky.Sama bych mu tuto pomůcku ani postýlku zakoupit nemohla, jelikož je na mé poměry drahá a ti, kteří by měli
pomáhat (soc.odbory)jsou spíše negativmí k jakékoliv pomoci.

Chtěla bych vám také oznámit radostrrou zprávu, a to že Mattea půjde od 09 / 2OI2
do přípravky Speciďní školy v Poděbradech. Byli jsme u zápisu a všichni se na něho
již těší. iPad bude Matteo používat při komunikaci se světem a k práci ve škole jako
již nyni na logopedii. Zasilám fotograíii jak se Matteo seznamuje se svým iPadem –
novým kamarádem. Jde mu to velice rychle.

Ještě jednou děkuji zavaši pomoc a přeji mnoho úspěchů, protože práce kterou
děláte má ,,skutečný smysl,, A zůstávaji zavámi rozářené úsměvy dětí a šťastní
rodiče.

obrobrobrobr