Zprávy 2012

11.1.2012

Pan Karel Gott dnes zahájil krásnou a ojedinělou expozici.

Dnes 11.1. v 10:30 hod. byla slavnostně zahájena výstava 40ti uměleckých děl hudebních velikánů, ke kterým patří např. Frank Zappa, Lou Reed, Ringo Starr, Elton John, Alice Cooper či Iron Maiden a mnoha dalších.

Výstavu zahájil náš největší český hudební velikán Karel Gott, který do unikátní expozice připojil i své umělecké dílo – obraz s názvem „Extáze sv. Terezie“

Návštěvníci pražské Dvorak Sec Contemporary v Dlouhé ul. 5, Praha 1 si mohou od 11.1. do 17.2.2012 zdarma prohlédnout kresbu Jimiho Morrisoba, masku z dílny Iron Maiden nebo kombinovanou techniku od Ringo Starra. Expozice s názvem The Art od Hard Rock: Pocta Praze představuje čtyřicet uměleckých děl od známých hudebníků.

V loňském roce Hard Rock Cafe slavilo čtyřicáté výročí otevření první restaurace, a protože společnost vlastní velkou uměleckou sbírku, vznikl nápad poskládat dohromady soubor předmětů vizuálního umění a doslova s ní objet celý svět. Česká republika je teprve druhou zastávkou výstavy.

Hard Rock Cafe je proslaveno rozsáhlou sbírkou předmětů slavných hudebníků, která dohromady čítá více než 73 tisíc kusů. Mezi nejcennější patří například Harley Davidson Elvise Presleyho z roku 1976 v modrém a zlatém provedení, kytara Jimiho Hendrixe, se kterou nahrál album Rainbow Bridge, autobus, ve kterém Beatles absolvovali svou Magical Mystery Tour nebo diplom Stevieho Wondera z Xavier University vytištěný v Braillově písmu.

Nic z toho ale návštěvníci pražské výstavy čekat nemají, vystaveny jsou obrazy, skici, tisky a lepty. Kromě už zmíněných jsou k vidění díla od Michaela Jacksona, Franka Zappy, Alice Coopera, Lou Reeda a skupin Marillion či Ugly Kid Joe.Rozhovor s Ondřejem Lukášem a Oliverem McGillickem. Některá nebyla vytvořena jako umělecké dílo, mají za sebou příběh, který je mnohdy hodnotnější a zajímavější než samotná kresba. Ale některá dosahují vysokých kvalit. Zatímco například kresba od Jima Morrisona pochází z jeho studijních let na střední škole a vznikla bez ambic, Freddie Mercury z Queen, Ronnie Wood z Rolling Stones nebo Peter Townshendem z The Who mají i výtvarné vzdělání.

"Nejsou to všechno jenom muzikanti, jsou tu také umělci, kteří svůj život strávili malováním muzikantů," "Například George Underwood, který tady má studii Buddyho Hollyho, začínal hudbou, nahrával mimo jiné s Davidem Bowiem, ale pak ho to přestalo bavit a začal malovat. Spousta hudebníků ho vyhledávalo, aby si od něj nechali udělat portrét".

Mezi vystavovanými díly je také zatím poslední obraz Karla Gotta s názvem Extáze sv. Terezie. "Jsem rád, že mě sem pozvali jako výtvarníka," uvedl Gott, který se v žertu označil jako "metafyzický malíř absurdo-konkrétista". "Když se tak podívám na obrázek od Jima Morrisona, jsem rád, že tady nejsem jediný blázen," podotkl.

Prostor výstavy také nabídne bohatý, rockem inspirovaný doprovodný program, například malbu uměleckých děl "naživo", konferenci rockových bloggerů o budoucnosti českého hudebního průmyslu, projekce legendárních rockových koncertů nebo interaktivní zeď umění, která dá návštěvníkům prostor pro vlastní umělecké vyjádření.

 

Celá tato krásná akce má i charitativní nádech. Pro Českou republiku bylo vyrobeno 15 kytar, na které své umění zvětší 15 českých umělců, kytaristů a zpěváků vč. pana Karla Gotta.

Kytary budou následně vydraženy a výtěžek z jejich prodeje poputuje na pomoc vážně nemocným dětem prostřednictvím našeho o.s. Život dětem.

Na pomoc dětem půjde také část výtěžku z prodeje sběratelských pinsetů v limitované sérii Tribule To Prague.

Průběžně vás budeme informovat o novinkách.

obrobrobr