Zprávy 2011

19.12.2011

Největší vánoční koncert letošního roku pomohl dobré věci

Největší vánoční koncert letošního roku, který pomohl dobré věci, proběhl v Goja Music Hall na pražském Výstavišti. Občanské sdružení Život dětem ve spolupráci s deníkem Bleskem a TV Prima zde uspořádali velkou charitativní akci, nazvanou Srdce pro děti. Na ní se za pomoci největších českých celebrit v čele s Karlem Gottem vybírali finanční prostředky pro těžce nemocné a postižené děti. Díky laskavým lidem se podařilo vybrat úctyhodnou částku ve výši 9.777.000,- Kč.

Pořadem provázela herečka a moderátorka Tereza Kostková společně s moderátorem Rádia Impuls Vlastou Korcem, kteří diváky postupně seznámili s osudy osmi nemocných dětí, jejichž patrony byli známé osobnosti. Program zahájil duet Karla Gotta a Michala Davida, kteří zazpívali píseň právě z dílny druhého zmiňovaného.

Finanční prostředky mohli diváci věnovat nejen prostřednictvím dárcovských DMS zpráv, ale poprvé u nás i za pomoci call centra. To vzniklo v dekoracích populárního seriálu Cesty domů. Zasedli do něj tři desítky osobností, které po celý večer přijímali telefonické hovory a zapisovali si darované částky. Diváci tak měli možnost popovídat si například s Michalem Davidem, Jitkou Zelenkovou, Martou Jandovou, Simonou Postlerovou, Aloisem Švehlíkem nebo s Ladislavem Potměšilem.

Jako první byl divákům představen příběh Márinky, která trpí svalovou atrofií. Jejím patronem byla jedna z hlavních hvězd večera, Karel Gott. „Naše pomoc není jen finanční, ale zároveň psychická,“ řekl zpěvák. „Setkání s holčičkou, které jsem patronem, bylo velmi smutné a dojemné. Sám mám malé děti a představa, že by se jim stalo něco podobného, je šílená,“ dodal pan Gott.

Patronkou další nemocné holčičky Nikolky, která trpí nemocí motýlích křídel, byla Jitka Zelenková. Ta Nikolčin den zpestřila návštěvou zoologické zahrady.

Podpořit vážně nemocné děti a přinést jim trochu radosti přišla i zpěvačka Ewa Farna, která zazpívala píseň Déšť.

Petříka, kterému byla kvůli rakovině kostí amputována nožička, přišel podpořit jeho patron herec Miroslav Etzler. Oba si velice rozuměli a zapálili svíčku na Péťově dortu.

Desetiletý Tomášek Doubrava prodělal dětskou obrnu, toto onemocnění bohužel stále není léčitelné. Jeho patronem byl Martin Chodúr. Ten Tomáškovi při setkání dokonce přinesl dáreček – červené autíčko.

Vánoční atmosféru přišlo podpořit i hudební seskupení 4tet Jiřího Korna, zazpívali koledu Chtíc, aby spal. Právě šéf toho uskupení byl patronem malého Mattea, který trpí velmi těžkou formou autismu. "O autismu se mi velmi těžko hovoří, mám s ním totiž osobní zkušenost, proto jsem rád, že můžu malého Mattea a jeho rodiče podpořit. Děkuji moc všem, kdo pomáháte druhým," řekl zpěvák, jehož jediný syn trpí právě touto chorobou.

Další zpěvačkou, která v Goja Music Hall vystoupila, je Marta Jandová s romantickou písní Nedýchám. Tu po krátkém vstupu z call centra, kde neustále drnčely telefony, vystřídala Ilona Csáková, která zazpívala píseň Kouzelná noc.

Tříletá Terezka musí být vyživována i nitrožilně, protože jí nepracují střeva. Její patronkou byla Kamila Špráchalová, která se do projektu zapojila, protože má postiženou neteř a ví, jak se tedy Terezčini nejbližší cítí.

Liduška je studentkou střední zdravotnické školy. V pěti letech s ní a její sestřičkou vybuchl automobil, Lída byla vážně popálená, až dostuduje chce se dostat právě na popáleninové centrum. Jejím patronem byl herec Petr Konáš. "Vedle nás žijí lidé, kteří si prošli peklem a přitom si nestěžují. Na to jsem přišel, když jsem se setkal s Lídou," řekl.

Sárinka a její bráška Jakoubek také potřebovali pomoc, protože trpí vrozenou mukopolysacharidózou. Děti s jejich nemocí se dožívají v průměru deseti let. Jindříšek, který trpěl stejnou nemocí se bohužel galavečera nedožil. Patronem dětí s touto nemocí byl Alois Švehlík.

 

 

Díky tomuto krásnému benefičnímu projektu – Srdce pro děti byla získána krásná částka ve výši9.777.000,- Kč, která pomůže desítkám dětí z každého prezentovaného onemocnění.
Děti obdrží potřebné pomůcky, které nehradí zdravotní pojišťovny nebo hradí jen jejich část. V průběhu následného období bude občanské sdružení Život dětem společně s deníkem Blesk širokou veřejnost informovat, jak bylo se získanými finančními prostředky naloženo.