Zprávy 2011

25.11.2011

Benefiční galavečer Srdce pro děti pomáhá také dětem s onkologickým onemocněním

Péťa Januš (9) z Teplic nad Metují bude jedním z dětí, jimž se snaží pomoci společný projekt Srdce pro děti deníku Blesk a občanského sdružení Život dětem. Loni na podzim mu osud uštědřil ránu v podobě zákeřné nemoci – nádor v koleni. Lékaři rakovinu bohužel nerozpoznali včas. Chlapec si prožil peklo, ale boj s nemocí a svůj handicap přijal statečně a s neuvěřitelnou pokorou říká: „Jsou lidi, kteří nemají obě nohy, a ti jsou na tom hůř než já!“

Nemoc se u Péti, který má dvojvaječné dvojče Ondru, objevila náhle a rychle se začala rozšiřovat. Loni na začátku listopadu upadl při hodině tělocviku a doma si stěžoval na bolest nohy. „Pokulhával, a stále se to zhoršovalo. Noha mu začala otékat. Proto jsme asi po čtyřech dnech šli k lékaři. Na rentgenu tehdy nic neviděli, takže doporučili ibalgin, ledování a chůzi o berlích,“ říká chlapcova maminka Vlasta Janušová.

V té době prý nic neukazovalo na to, že by za otokem a špatnou hybností nohy mohl být nádor. „Když jsme jeli na kontrolu, vypadalo to s nohou lépe, takže pan doktor usoudil, že Péťa už berle nepotřebuje a postupně se může začít noha zatěžovat,“ vzpomíná matka samoživitelka.

Místo zlepšení špatná zpráva

Asi po týdnu se stav dítěte opět zhoršil. Lékař naordinoval znovu ibalgin a berle. Později dokonce doporučil chůzi bez opory. V druhé polovině prosince pak ale kontrolní rentgen odhalil v kolenu nález a den před Štědrým večerem se Péťova maminka dozvěděla, že je to nádor, který musí hned ven. „Byl velký 9,4 centimetru,“ vypráví a pláče.

V motolské nemocnici se pak navíc zjistilo, že kost v noze je prasklá. Hoch musel ležet tři měsíce s nohou v sádře Mezitím přišla další krutá zpráva. Objevily se metastáze, nohu nešlo zachránit. „Ty začátky léčby byly strašné. Péťa moc zhubnul, prodělal 18 chemoterapií. Co je ale doma, tak už je na tom lépe,“ uzavírá chlapcova maminka.

Chlapec se nyní vrátil do školy. Učí se prý výborně. „Baví mě čtení. Chtěl bych být saniťákem jako můj kamarád Péťa v Motole,“ říká rozhodně.

Dříve s bráškou rád sportoval. Bez nohy se teď pohybuje pomocí vozíčku nebo berlí, protézu dostane až po zahojení nohy. Velkou oporou mu je i jeho dvojče Ondra a hlavně maminka. „Žijeme v bytovce bez výtahu úplně nahoře, takže každý den ho nosím a zdolávám 54 schodů,“ stěžuje si Péťova maminka na největší potíže, které přinesl chlapcův handicap. Bohužel se jí byt v přízemí nedaří sehnat.

 

 

Co na to říká odborník?

K Péťově nemoci se odborně vyjádřil Pavel Boček, který 15 let pracoval na dětské onkologii a nyní je předsedou rady sdružení OS Sluneční paprsek: U Petra Januše byl zjištěn Ewingův sarkom, který je vysoce zhoubným onemocněním dětí hlavně školního věku a mladistvých. „Nádor často bývá rozpoznán, až když je poměrně veliký. Někdy, a to je Petrův případ, skončí chirurgická složka léčby amputací.

Nejen amputace je ale traumatizující, ale samotná agresivní léčba cytostatiky je nesmírně náročná,“ uvedl Pavel Boček. „Petr a jeho rodiče to snášejí statečně,“ dodal lékař.

Chcete i vy Péťovi pomoci? Přispějte pomocí DMS už teď nebo během sbírkového benefičního galavečera Srdce pro děti, který proběhne 17. Prosince od 20 hod. na TV Prima.

Občanské sdružení Život dětem srdečně děkujeme herci Miroslavu Etzlerovi za patronaci dětí s onkologickým onemocněním pro benefiční galavečer Srdce pro děti. Nesmírně si této pomoci vážíme a jsme moc rádi, že pan Etzler Péťu také osobně navštívil a pro benefiční galavečer s Péťou natočil krásnou reportáž, která pomůže nejen Péťovi, ale také dalším dětem s onkologickým onemocněním.

obrobrobrobr